Dojče vele: ZSO kao kamen spoticanja u Briselskom dijalogu

kurti-vucic dijalog
Izvor: Reporteri

Pre drugog sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vućića, strane se do sada nisu pomerale sa svojih pozicija i nije bilo napretka ka postizanju konačnog sporazuma, piše Dojče vele na albanskom.

Njihov novi sastanak, uz posredovanje Evropske unije, biće usredsređen, prema rečima portparola EU Petera Stana, na diskusiju o dosadašnjem napretku i daljim koracima pregovora koji su veoma važni za budućnost Kosova i Srbije.

Kurti i Vučić sastali su se 15. juna u Briselu, ali nisu postigli napredak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je zahtevao da "Kosovo ispuni sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština", dok premijer Kurti kaže da Kosovo "ne može da dozvoli ponavljanje scenarija Bosne i Hercegovine" i umesto ZSO predložilo je stvaranje Nacionalnog saveta za kosovske Srbe, sličnog ono za Albance i Bošnjake u Srbiji.

Na poslednjem sastanku 15. juna, premijer Kurti dao je četiri predloga, uključujući: "Kosovo i Srbija treba odmah da potpišu zajednički mirovni sporazum kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge".

Kurti protiv Zajednice na etničkoj osnovi

Srpska strana odbila je predloge premijera Kurtija, dok je predsednik Srbije Vučić rekao da "albanska delegacija ne želi da ispuni sporazume koje su potpisali, pa ne žele uopšte da razgovaraju o uspostavljanju Zajednice srpskih opština".

"Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi. Uzmite Udruženje planina Rugova , Šar-planine, reke Lepenac, ali Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha ni slova Ustava Kosova", rekao je premijer Kurti.

EU misli drugačije

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog vidi ima sasvim drugačije mišljenje od Kurtija.

On Sporazum o Zajednici srpskih opština smatra "zakonom za Kosovo", iako je Ustavni sud utvrdio da je Ustav prekršen u 23 tačke.

"Sporazum o ZSO iz 2013. godine nešto je što je potpisala i ratifikovala ustavna većina parlamenta, tako da je to zakon za Kosovo", rekao je Suniong.

On je podsetio da je to obaveza koju je Priština preuzela sporazumom postignutim 2013. godine.

"Sledeći sporazum iz 2015. godine precizirao je neke principe na osnovu kojih bi ovo Udruženje trebalo da bude osnovano i upravo je to ono što je ocenilo Ustavni sud i ona nikada nisu rekli da udruživanje ne treba činiti, ali je rekao da neki principi verovatno nisu u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je šef kancelarije EU.

Pre sastanka 19. jula, tehnički timovi Prištine i Beograda sastali su se tri dana u Briselu sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Prema navodima zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija, koji predvodi kosovsku delegaciju u razgovorima, kosovska strana je iznela primedbe na zahtev srpske strane za pridruživanje.

Nedostatak moralnog kredibiliteta

"Kosovska strana je utvrdila nedostatak moralnog kredibiliteta od strane Srbije da traži bilo kakvu primenu sa kosovske strane, sve dok oni sami nisu primenili nijedan sporazum u kome nisu videli nikakvu korist za Srbiju. Kosovska strana je navela sve ilegalne paralelne strukture Srbije na Kosovu kao u politici, bezbednosti, obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji i finansijama, i dokazala je da Srbija vremenom nije radila na njihovom iskorenjivanju, već je osnažila, uključujući odluke na imenovanjima koja su potpisale ključne osobe poput predsednika, premijera ili predsednika srpskog parlamenta i problemima sa ilegalnim prenosom novca za njihovo finansiranje", poručio je Bisljimi.

Međutim, srpska strana je ponovo upozorila da će na sledećem sastanku Kurti-Vučić, koji će biti održan 19. jula u Briselu, od zvanične Prištine tražiti Zajednicu srpskih opština što je predviđeno Briselskim sporazumom između Kosova i Srbije iz 2013. godine.