Dokument američkog Senata: Dijalog Srbije i Kosova završava se uzajamnim priznanjem

Američki Senat
Izvor: Facebook

Komitet za oružane službe Senata SAD objavio je na zvaničnoj veb stranici dosije o fiskalnoj 2021. godini, dokument u kom, između ostalog, piše da bi SAD trebalo da nastave da podržavaju Srbiju i Kosovo u istorijskom sporazumu koji će kao glavni element imati međusobno priznanje, prenosi Gazeta Ekspres.

"Komitet smatra da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da nastave da podržavaju diplomatske napore Srbije i Kosova da postignu istorijski dogovor o normalizaciji odnosa uz obostrano priznanje kao centralni element. Takav sporazum... povećaće bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu", rečeno je u dokumentu.

U izveštaju se kaže da bi SAD trebalo da nastave da podržavaju postepenu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u multietničku vojsku koja interaktivno deluje sa članicama NATO kroz transparentan proces koji poštuje prava svih građana Kosova i promoviše regionalnu sigurnost i stabilnost.

Takođe poziva američke trupe da i dalje budu deo Kfora zato što Komitet za oružane službe smatra da je to od presudnog značaja za uspeh i kredibilitet misije Kfora na Kosovu.

Takođe se ocenjuje da je uloga Kfora u regionalnoj stabilnosti ključna za uspeh napora Kosova i Srbije na normalizaciji odnosa.

„Komitet smatra da Kfor nastavlja da igra nezamenljivu ulogu u bezbednosti i stabilnosti regiona, što je od suštinskog značaja za uspeh napora Srbije i Kosova  na normalizaciji odnosa. Učešće oružanih snaga SAD u Kforu od suštinskog je značaja za uspeh i kredibilitet misije Kfora", kaže se u izveštaju.

Takođe se kaže da bi SAD trebalo da podrže težnje Kosova za punopravnim članstvom u NATO.

U izveštaju se takođe govori i o ruskom uticaju u regionu Zapadnog Balkana.

Prema dosijeu, Rusija je uložila napore na pogoršanju odnosa između Srbije i Kosova, podrivajući stabilnost Bosne i Hercegovine podržavajući ekstremističke grupe.

 

Drenica
02. Jul 2020.
Nikàda kosovo imetohija DRZAVA
Lena
02. Jul 2020.
Đabe tebi Kosovo je odavno DRZAVA i to sa potpisom presdnika Srbije koji je to potpisao kao i sve druge stranice Eu
Mijo
03. Jul 2020.
Tako je! KOSOVO I METOHIJa su SRBIJA!
Niki
03. Jul 2020.


Metohija nikada, a za druge stavari pitaj kriminalca Milosevica!
Aslani
03. Jul 2020.
KOSOVO JE DERŽAVA VIŠE ŽAONAMJE ŠTO LAŽETE SEBE. I ŠTI SERBSKI NAROD KOJI ŽIVI U KOSOVO DERŽITE TAOC ZA INTERESE POLITIKE.
A ZATIM LAZETE NJIH.
SARA
04. Jul 2020.
KOSOVO OSTAJE SRPSKI JERUZALEM
Сарајлија
03. Jul 2020.
Свака част Сенату, недостаје закључак да ће исто поступити кад крене ускоро одцјепљење америчких држава
Nemoze
03. Jul 2020.
Prvo naucite istoriju SRBIJE I KOSOVA
SIN LOVCA NA MEVDEDE
04. Jul 2020.
Srbija, uz pomoc prijatelja, se pita.
Sumadinac
04. Jul 2020.
Kosovo nikad nece biti drzava bez polovine nepriznatih clanica bez UNO i mnogo toga kao bez INTERPOLA mada ce doci vreme kad cete se vi seliti u Albaniju cekaj te samo Ameri ce vrlo brzo napustiti EU a onda cemo vas pitari cije je Kosovo.