Profesor političkih nauka iz SAD: Srbija povećala zahteve 10 dana pre dijaloga u Vašingtonu

Šenasi Rama
Izvor: Bota Sot

Profesor političkih nauka iz Njujorka Šenasi Rama rekao je u emisiji Presing na T7 da albanskim političkim strankama nedostaje nacionalna platforma i da su interesi stranaka stavljeni iznad interesa nacije, kao i to da je Srbija povećala zahteve deset dana pre dijaloga sa Kosovom u Vašingtonu, nakon dobijene podrške od Rusije.

"Pre svega, mi nemamo nacionalnu i svealbansku politiku koja bi štitila interese nacije. Imamo nekoliko stranaka koje štite svoje interese koji ponekad uopšte nisu u interesu nacije. U vezi sa ovim nedavnim dešavanjima efekat je uočljiv“, rekao je Rama govoreći o poslednjim događajima vezano za Specijalni sud.

Dodao je da se pokazalo da se igre mogu igrati protiv članova iste stranke i zapostaviti nacionalni interesi, prenosi Gazeta Ekspres.

Rama je pojasnio da li stoji neki scenario iza predloga optužnice, nekoliko dana pre sastanka u Vašingtonu.

"Sama činjenica da su pozvani u Belu kuću pokazuje da je postojala spremnost za postizanje razumevanja, što ne bi nužno bio sporazum. Srpska strana uveliko je povećala zahteve deset dana pre sastanka. Proces se vratio na nulu, na kojoj je bio pre 1990. godine", dodao je Rama.

Istakao je da bi male zemlje širom sveta trebale da koordiniraju svoju politiku sa velikim silama, kao što je slučaj Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tatic Mile
03. Jul 2020.
Rama polako i ti ces doci na tapet