DPK i ABK: Kurti krši obećane principe, potrebna interpelacija u parlamentu o sastanku u Berlinu

Lajčak sa Vučićem i Kurtijem.jpg
Izvor: Tviter

Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) smatraju da premijer Aljbin Kurti krši obećane principe za dijalog sa Beogradom i ocenjuju da je njegov susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu nastavak rutinskih sastanaka i manje koristan za Kosovo, prenosi Reporteri.

Poslanik DPK Mergim Ljuštaku kaže da je Kurti zaboravio svoje principe iznete tokom predizborne kampanje i najavljuje da će kao poslanička grupa pokrenuti interpelaciju u parlamentu i tražiti da se raspravlja o tome o čemu se razgovaralo na sastanku u Berlinu. 

"Imamo utisak da se on (Kurti) potpuno promenio u odnosu na principe koje je imao pre dolaska na vlast, otišao da se sastane sa predsednikom Vučićem, zaboravio na nestale i sve principe koje je izneo. Za mene kao poslanika je zabrinjavajuće kako se politički lider ponaša tako arogantno i licemerno kao premijer Kurti", rekao je Ljuštaku.

Ljuštaku je premijera Kurtija nazvao licemerom, dodajući da je sastanak u Berlinu sumnjiviji, jer je nazvan "neformalnim".

"Veliko je licemerje političkog lidera za koga se jasno vidi da je to uradio za mesto premijera i verujemo da ćemo kao poslanička grupa tražiti interpelaciju o tome o čemu se razgovaralo na tom sastanku i šta se saznalo na tom neformalnom sastanku, što ovaj sastanak čini još sumnjivijim. Načelno nismo protiv bilo kakvog sastanka, ali svakako držimo do onoga što je rekao", kaže Ljuštaku.

Ljuštaku je naveo da bi Aljbin Kurti trebalo da se drži svoje reči i obećanja građanima, koji su mu ukazali poverenje i verovali mu. 

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj ocenio je sastanak u Berlinu kao rutinski i dodao da je Kosovu potreban dijalog koji će doneti obostrano priznanje.

"Što se tiče ovakvih sastanaka, oni su više rutinski nego korisni za državu Kosovo, za završetak razgovora. I to traje godinama, posebno u ovoj vladi koja nije baš pridavala poseban značaj dijalogu. Sada se vidi da ima sastanaka na različitom nivou, ali bez konkretnih rezultata. Kosovu je potreban zaključen dijalog sa obostranim priznavanjem i bez tih susreta ljubaznosti", rekao je Ljekaj.

On je naglasio da je Kurti prekršio sve principe koje je obećao Pokret Samoopredeljenje i da ne očekuje mnogo od Kurtijeve vlade.