Kurti: Nismo protiv dijaloga, ali zahtevamo ravnopravnost strana

Kurti i Lambreht
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa ministarkom odbrane Nemačke Kristin Lambreht sa kojom je razgovarao o podršci Nemačke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, dijalogu sa Srbijom i liberalizaciji viznog režima, prenosi Ekonomija onlajn.

Nakon sastanka Kurti se osvrnuo i na sinoćnu večeru u Berlinu sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem navodeći da je u pitanju bila radna večera i da očekuje da će na sastanku 13. maja u Briselu biti postignut dogovor o registarskim tablicama. 

Da bi dijalog napredovao, kako je poručio, predsednik Srbije mora "da se distancira od Miloševića i Putina".

Kosovski premijer je, na konferenciji za medije, ponovio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da dovede do normalizacije odnosa i pravno obavezujućeg sporazuma u čijem bi središtu trebalo da bude međusobno priznanje. 

Naglasio je da je pomoć Nemačke u izgradnji Kosovu velika.

"Međusobne posete potvrđuju odlične odnose između naše dve zemlje i prilika su za produbljivanje prijateljstva. Nemačka nije samo naš saveznik već je i dom za hiljade Albanaca. Nemačka je dala vredan doprinos oslobođenju, nezavisnosti države Kosovo i otvorila vrata hiljadama Albanaca. Razgovarali smo i o apliciranju za prijem u mnoge međunarodne organizacije i o viznoj liberalizaciji.Tražio sam od ministarke podršku u vezi sa namerom Kosova da se prijavi u Savet Evropa, mirovni program, kao i druge regionalne i međunarodne organizacije", rekao je Kurti.

On je naveo da se na sastanku razgovaralo i o sigurnosnim problemima koji su posledica sukoba u Ukrajini.

Kurti rekao je da je sinoćnji sastanak u Berlinu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio radna večera na kojem je razgovarano o sastanku dvojice glavnih pregovarača 13. maja u Briselu.

Dodao je da se nada da će na ovom sastanku biti postignut dogovor oko registarskih tablica.

Kurti kaže da kosovska delegacija nije protiv dijaloga, ali da traže da se uključene strane tretiraju ravnopravno.

Dodao je da veruje da bi dijalog treba da se razvija u okviru vrednosti EU i da ima transformativni karakter gde i Kosovo i Srbija sa svojim građanima imaju koristi i da smo bliže članstvu u Evropskoj uniji.

"Ja sam zastupao volju naroda i uvek imao Ustav i zakon Kosova kao granicu. Dugi niz godina sa puno odgovornosti isticali smo da u principu nismo protiv dijaloga i da je jedan od principa ravnopravnost strana. Na toj večeri smo to i dobili. Nadamo se da ćemo 13. maja imati rešenje u vezi sa sporazumom o registarskim tablicama, kao i potrebu da se radi na rasvetljavanju pitanja nestalih“, rekao je Kurti.

Dodao je da se Kosovo ne može vratiti na situaciju kakva je bila 1999. godine, niti na stanje pre 2008. godine kada je proglašena nezavisnost, ni na 2010. godinu kada je dato mišljenje Međunarodnog suda pravde o tom proglašenju.

"Moramo da idemo napred, a da bi napredovao, predsednik Srbije mora da se distancira i od Miloševića i od Putina. Kada kaže da nikada neće priznati Kosovo to nije traženje kompromisa", kaže kosovski premijer.