DPK: Odluka Vrhovnog suda o poskupljenju struje doneta pod političkim uticajem

DPK.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Demokratska partija Kosova negodovala je zbog odluke Vrhovnog suda koji je presudio u korist Regulatorne kancelarije za energetiku i poskupljenja struje, ocenjujući da je nepravedna i da je doneta pod političkim uticajem, prenosi Kljan Kosova. 

Ta stranka smatra da je to rezultat arogantne politike kosovske vlade, za koju kaže da je neodgovorna i nesposobna i da misli da su politika i vlasti iznad pravde koju treba da dele sudovi.

"Vrhovni sud je poništio odluku dva niža suda, i to Osnovnog suda u Prištini i Apelacionog suda. Oba ova suda su bila mišljenja da je to poskupljenje učinjeno suprotno zakonu, i protivno pokušaju da se građanin Kosova zaštiti od poskupljenja struje", poručili su iz DPK

Naglasili su da se DPK oštro protiviodluci Vrhovnog suda, smatrajući je da je na nju uticala aktuelna vlast.

"Vrhovni sud je izgleda bio vođen drugim klanovskim interesima, karijerističkim i posebno političkim", ocenila je DPK.

Povodom odluke Vrhovnog suda oglasila se i Regulatorna kancelarija za energetiku koja je navela da po toj presudi o tarifama električne energije odluka te kancelarije 8. februara ostaje na snazi.

Regulatorna kancelarija za energetiku je, kako prenosi Reporteri, navela da je Vrhovni sud tom presudom preinačio rešenja Apelacionog suda i Osnovnog suda u Prištini, i odbio kao neosnovan zahtev i predlog tužioca da odloži izvršenje Rešenja Regulatornog ureda za energetiku o novi tarifama. 

"Odbor Regulatorne kancelarije za energetiku je tokom svog rada korektno sprovodio zakonske odredbe na snazi i samostalno obavljao svoje funkcije. Odbor podseća da utvrđene cene garantuju stabilnost i sigurnost u energetskom sistemu, a samim tim odražavaju i troškove sistema. Zaštita potrošača i čitav energetski sistem su od suštinskog značaja za sistemska i dugoročna rešenja", navodi se u saoptštenju RUE.