DPK: Osmani nije dostojna da bude predsednica

DPK
Izvor: Klan Kosova

Iz Demokratske partije Kosova navode da je večeras u "sesiji mraka i cenkanja, Kosovo skliznulo u monizam, kojim je učinjena nepopravljiva šteta demokratiji zemlje".

 "Večeras je autoritarni Aljbin Kurti potčinio svoje zamenike, već izabranog predsednika zemlje i ono što je žalosno čak i opozicione stranke poput Demokratskog saveza Kosova, da proširi punu kontrolu nad kosovskim institucijama. Kurti je prvo podelio DSK, a zatim ga je ucenio, kada to nije bilo dovoljno, čak mu je zapretio i oduzeo dostojanstvo koje mu je ostalo. I ne samo to, Kurti i Osmani su se cenkali i sa Srpskom listom i potkupljivim opozicionim poslanicima, poput Adeljine Graince, poslanice koja je izdala lojalne glasače DPK, kako bi osigurala glasove u zamenu za usluge i privilegije potpuno kompromitujući ovaj proces i delegitimisanje mesta predsednika države. Demokratska partija Kosova smatra Vjosu Osmani nedostojnim, podeljenim i pristrasnim predsednikom koji će služiti samo premijeru Kurtiju, ali ne i građanima Kosova i zastupanju njihovih interesa", navodi se u saopštenju Demokratske partije Kosova.

Oni su ponovili svoje neslaganje sa izborom Vjose Osmani na poziciji predsednika.

"Vjosa Osmani, izabrani predsednik, nikada neće biti predsednik koji ujedinjuje celokupno stanovništvo - već figura poslovnih grupa, marioneta autoritarne vlasti i ime koje je omogućilo najveći udarac demokratiji zemlje. Demokratska stranka Kosova, kao jedina opoziciona snaga ove nove autoritarne vlade, biće u potpunosti posvećena odbrani demokratskog poretka, ustavnosti i svim svojim kapacitetima suprotstaviće se ucenama protiv opozicije i drugih nezavisnih institucija", zaključuju iz DPK.