DPK protiv Konjufcinog predloga da se lokalni izbori odlože

DPK
Izvor: Reporteri

Demokratska partija Kosova izjasnila se protiv predloga predsednika Skupštine Gljauka Konjufce da se lokalni izbori zakazani za 17. oktobar odlože, prenosi Reporteri.

Portparol DPK Faton Abdulahu rekao je da tokom izbora treba izbegavati mitinge i bilo kakva okupljanja uz poštovanje mera i preporuka Instituta za javno zdravlje.

„Demokratska partija Kosova nije za odlaganje lokalnih izbora. Treba ih održati kada je planirano, ali ne na konvencionalan način, već uz strogo poštovanje mera i preporuka NIJZK“, rekao je Abdulahu.

Naglasio je da nema poverenja u vladu Aljbina Kurtija i optužio je za alarmantnu situaciju na terenu, do koje je dovela svojim nečinjenjem.

Iz DPK, takođe zražavaju zabrinutost zbog situacije u obrazovanju i odlaganja početka nove školske godine.

„Ako je potrebno, u skladu sa stanjem na terenu i preporukama nadležnih institucija, mere treba promeniti i dopuniti. Ako je obrazloženje odlaganja izbora, u cilju zaštite građana, onda je teško, zapravo sasvim nemoguće, verovati toj političkoj instituciji. Nečinjenjem, već neko vreme ova vlada je stvorila situaciju na terenu koja je jednostavno postala alarmantna i opasna po živote građana Kosova i nažalost po mnoge procese i događaje, posebno u oblasti obrazovanja", rekao je Abdulahu za Periskop.

I druga opoziciona stranka, Demokratski savez Kosova takođe se protivi odlaganju lokalnih izbora.