Dragišić: Ono što se dešava Dragici u Đakovici, poslednji put smo videli u nacističkoj Nemačkoj

Zoran Dragišić
Izvor: Kurir

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić povodom skidanja i lomljenja zastave SPC manastira Gračanica, izjavio je za Kosovo onlajn da su ovakve provokacije već postale rutinske i istakao da je najgora stvar koja može da se desi navikavanje na takvu situaciju, a ovom prilikom se dotakao i slučaja srpske povratnice Dragice Gašić, koja je izložena strahovitoj torturi u Đakovici.

Dragišić ističe da ovaj, kao i svi prethodni incidenti i napadi na objekte SPC na Kosovu moraju da budu istraženi i da osumnjičeni budu privedeni pravdi.

„Skidanje zastave SPC iz porte manastira Gračanica je rutinska provokacija, jedna od onih koje se dešavaju svakodnevno. Najgore što može da se desi je da se na to naviknemo, i mi i međunarona zajednica i kosovska policija. Neophodno je počinioce privesti pravdi, ali smo svedoci da kosovska policija ni kada su u pitanju mnogo veći incidenti, ne pokazuje volju da učestvuje u rešavanju takvih slučajeva“, rekao je Dragišić.

Međunarodna zajednica nezainteresovana za incidente poput ovog u Gračanici

Po njegovim rečima, očigledna je indolentnost kosovskih institucija i nezainteresovanost predstavnika međunarodne zajednice kada su u pitanju ovakvi incidenti.

„Kosovske institucije su indolentne i u određenoj meri čak i odobravaju ovakve incidente. Ni međunarodna zajednica ne pokazuje veliko interesovanje da se ovi incidenti reše“, istakao je Dragišić.

On ukazuje i na primer srpske povratnice Dragice Gašić u Đakovicu koji jasno pokazuje na to kakva je bezbednosna i politička situacija na Kosovu i ističe da na Kosovu ne postoji spremnost da se stvore uslovi za normalan život.

„Slučaj srpske povratnice Dragice Gašić u Đakovicu je primer političke i bezbednosne situacije na Kosovu. Tu očigledno od samog vrha, premijera Aljbina Kurtija pa sve do poslednjeg kosovskog policajca ne postoji spremnost da se Kosovo učini normalnom teritorijom za život. Čak ni u vreme aparthejda u Južnoj Africi nije se dovodio u pitanje život i bezbednost starije žene. Poslednji put su takvi incidenti dešavali u nacističkoj Nemačkoj, kao sada pritisci na srpsku povratnicu u Đakovicu. Na žalost, svi rokovi koji se tiču uspostavljanja bezbednosti na Kosovu davno su probijeni“, rekao je Dragišić.