Drecun: Bezbednosna situacija na Kosovu dostigla maksimalnu granicu preko koje dolazi do sukoba

Milovan Drecun
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je za RTS, povodom polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice, da je bezbednosna situacija na Kosovu dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba.

On je naveo i da Priština minira dijalog uz podršku zemalja Kvinte, dok kosovski premijer Aljbin Kurti istovremeno pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu nad severom Kosova.

Drecun je rekao da je u toku proces miniranja dijaloga od strane Prištine uz podršku zemalja Kvinte, potpuno odbacivanje nacrta Statuta Zajednice srpskih opština koji je uradio Upravljački tim i uvođenje u igru nekakve Kurtijeve "samouprave za Srbe", čija je suština zapravo "da se prizna lažna država Kosovo od strane Beograda".

Istovremeno, dodaje, Kurti pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu nad severu Kosova u dva pravca – jedan je administrativni, tako što će zaposeti četiri opštine na severu posle, kako je rekao, farsičnih "nazovi izbora".

Upozorava da je opasno to što u Prištini nagoveštavaju da će završiti proceduru otvaranja mosta na Ibru i to što ljudima počinju da skidaju tablice sa automobila koji se nisu preregistrovali i da naplaćuju kazne.

"Posebno je opasno što pripremaju drugi deo realizacije njihovog plana, uz podršku Kvinte, a to je pravo policijsko i vojno zaposedanje severa Kosova. Već su stacionirali pripadnike specijalnih parapolicijskih jedinica na severu Kosova, doneli su odredbu takozvane vlade o eksproprijaciji srpske zemlje u opštinama gde nameravaju da prave nove baze", ukazuje Drecun.

Drecun ocenjuje da je bezbednosna situacija dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba.

"Srpski narod mora da reaguje na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, ali i opstanka na severu Kosova i Metohije", zaključio je Drecun.