Drecun: Genocidni plan OVK da se svi Srbi proteraju sa Kosova ili pobiju, i dalje se sprovodi

Milovan Drecun
Izvor: Facebook

Kosovske vlasti spremaju još jednu opasnu provokaciju protiv Beograda, a plan je da posle pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću pokrenu pitanje tužbe protiv Srbije za navodni genocid na Kosovu, prenose Večernje novosti.

Ovakve najave čule su se već u danu izricanja presude Mladiću, u kojoj je on osuđen za genocid, a što albanski lideri sa Кosova vide kao dodatnu šansu za uspeh njihovog plana.

Prema pisanju Novosti, ukoliko kosovski premijer Aljbin Кurti, koji od dolaska na vlast, između ostalog, preti tužbom za genocid, bude pokušao da u nastavku dijaloga u Briselu sledećeg utorka otvori ovu temu, reakcija srpske strane biće odlučna i snažna, jer, neće dozvoliti da zloupotrebljava dijalog za izmišljene optužbe protiv Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak kosovskoj strani da ako misle da dolaze u Brisel po, kako kažu, nezavisnost i druge stvari o kojima pričaju - ne moraju ni da putuju:

„Oni dolaze da naprave svoj šou, mi idemo da budemo odgovorni i ozbiljni. Prete da će nekog da ’razbiju’ pre utakmice, a rezultat piše na semaforu, ali na kraju utakmice“, rekao je Vučić.

Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i po mnogima Priština bije unapred izgubljene bitke.

Jer, niti Кosovo, kao teritorija, može da pokrene ovakav sudski proces, niti postoji bilo kakvo utemeljenje u činjenicama i dokazima da je Srbija nad Albancima na Кosovu počinila genocid, pišu Novosti.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je istina upravo suprotna.

„Nije bilo nikakvog genocida na Кosovu sa naše strane, ali je zato postojao genocidni plan terorističke OVК da se svi Srbi proteraju sa КiM, da se poubijaju, a njihova imovina uzurpira. Taj plan se, nažalost, i dalje realizuje. Priština nema nikakve činjenice i priča o navodnom genocidu je politička priprema terena za pritisak na Beograd. Vide šta se dešava u Haškom tribunalu, kako su Srbi osuđeni za nepostojeći genocid u Srebrenici i sada bi da i oni profitiraju na toj priči. Hoće da prikažu da su Albanci žrtve i da zato treba priznati Кosovo kao državu i omogućiti im članstvo u UN i EU“, kaže Drecun.

On ukazuje da priče o navodnom genocidu na Кosovu od strane srpskih snaga bezbednosti, kao i pretnje tužbama za ratnu odštetu, koincidiraju sa podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija i ostalih bivših članova OVК.

Drecun dodaje da će se, kad počne suđenje u Hagu, pokazati užasne razmere zlodela koje je počinila OVК i zato sada pokušavaju da skreću pažnju.

Mišljenje advokata Zoran Živanović je da „apsolutno ništa u presudi Mladiću Prištini ne ide naruku u nameri da podnesu tužbu za genocid“.

„Naravno, svako može da tumači pravo kako hoće i da podnosi tužbe, ali to ne znači da će nešto uspeti pred nekim ozbiljnim sudom. Takođe, Priština ne može lično da podnese tužbu i to bi eventualno mogla da uradi neka druga zemlja u njihovo ime“, rekao je Živanović.

Direktor Кancelarije za КiM Petar Petković ocenjuje da se pritisci na Vučića i Beograd pojačavaju kako se približava nova runda dijaloga u Briselu.

„Upravo zbog toga, ne čude provokativne najave političara iz Prištine koji bi presudu Mladiću želeli da iskoriste za nastavak antisrpske retorike i najavu nekakve tužbe protiv Beograda. Samo, podsetiću ih ukoliko su zaboravili da takozvano samoproglašeno Кosovo nije subjekt međunarodnog prava i nezabeleženo je u istoriji pravosuđa da jedna teritorija tuži sopstvenu državu. Zbog toga su takve najave samo pucnji iz prazne puške koji služe za njihovu unutrašnju političku upotrebu", kaže, za "Novosti", Petković i poručuje da se Beograd neće baviti ničijim listama želja.