Drecun: Kurti bi lažnu državu i u Ujedinjene nacije

Milovan Drecun
Izvor: Kosovo Online

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti samo realizator ciljeva Zapada, odnosno toga da Srbija prizna Kosovo kao državu, ocenjujući da je njihova politika samo nastavak bombardovanja Srbije "umotano u drugačiji omot", prenosi RTV.

"Kurti je oruđe i sredstvo za realizaciju konačnih zahteva i interesa Zapada. Priština se danas samo sa Zapadom razilazi oko nekih taktičkih poteza, a sve ostalo im je zajedničko", kazao je Drecun.

On je naglasio da Zapad i Priština imaju potpuno identičan cilj, a to je da se prizna "lažna država Kosovo", a, kako kaže, u tome im se poprilično žuri zbog predstojećih izbora u SAD-u i EU.

"Kurti to ne krije. On bi tu lažnu državu i u Ujedinjene nacije, jer bez toga ne mogu nikako da imaju državu u punom međunarodno-pravnom kapacitetu, a to ne mogu da urade bez postizanja nekakvog konačnog sporazuma sa Beogradom", rekao je Drecun.

Do tog njihovog zajedničkog cilja kojeg žele da realizuju treba doći i sada se očekuje da Srbija prihvati činjenicu da će ta lažna država biti u UN i da Beograd treba da tretira Prištinu u međusobnim odnosima poštujući principe teritorijalnog identiteta i suvereniteta, odnosno principe koji važe među državama, ukazuje Drecun.

"Ako to prihvatite, vi onda tretirate sopstvenu južnu pokrajinu kao nekakvu državu, a to je nedopustivo", naglasio je Drecun, dodajući da zbog svega toga Kurti pojačava svakodnevni teror nad Srbima, jer je tu Beograd "najosetljiviji".

Rešavanje kosovskog problema je, navodi Drecun, talac onoga što se dešava u Ukrajini, Kurti je, ocenjuje, u tome video šansu da Beograd predstavi u krajnje negativnom svetlu i optuži ga za dekstrukciju i destabilizaciju Kosova, "iako je Beograd potpuno opredeljen za miran politički način rešavanja Kosovskog problema".

Kurti će, ocenjuje, iskoristiti svaku situaciju da optuži Beograd za neke tajne aktivnosti i tako pojača pritisak na našu zemlju.

"Sve ovo što se dešava na Kosovu i što Zapad toleriše ponašanje Prištine treba da nas dovede u situaciju da Zapad kaže: pa dobro oni ne mogu da se dogovore, nema izlaza, pa ajde da mi sada nešto preduzmemo da ne bi situacija izašla izvan kontrole i šireg sukoba", naveo je Drecun, konstatujući da to nije nepoznat mehanizam za rešavanje problema na međunarodnom planu,

Drecun je naglasio i da dok Beograd preduzima sve mere za normalizaciju, Priština pojačava eskalaciju i priprema se za još jaču nestabilnost, te preduzima sve mere koje ka tome vode.