Drecun: Lajčak pokušava da da dinamiku zamrlom dijalogu

Milovan Drecun
Izvor: Facebook

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetom Prištini pokušava da da dinamiku čitavom procesu dijaloga koji je zamro zbog ponašanja prištinske strane, prenosi Tanjug.

Drecun naglašava i da Priština pokušava da iskoristi i izbore da bi odugovlačila dijalog iako ta dva procesa ne bi trebalo da imaju veze jedan sa drugim, ali i da bi Beograd tu posetu trebalo da iskoristi da upozori Lajčaka da odustane od izjave kojima motiviše i ohrabruje Prištinu da nastavi sa jednostaranim potezima.

"Predstojeći lokalni izbori na KiM mogu biti samo izgovor, ali ne i realno opravdanje za odugovlačenje i odlaganje nastavka dijaloga, pogotovo održavanje novog sastanka na vrhu", rekao je Drecun i dodao da Priština očigledno koristi novonastalu sitauciju da i dalje prolongira nastavak razgovora.

Lajčakova poseta Prištini je u cilju pripreme novog sastanka na vrhu, ali je zanimljivo kako dodaje, to što je novi sastanak na tehničkom nivou zakazan tek za kraj oktobra.

"Tu se dogovaraju stvari ako može da se postigne neki dogovor kako bi se verifikovao na sastanku na vrhu", podsetio je Drecun koji je ocenio da Lajčak sada želi da nekako da novu dinamiku čitavom procesu koji je zamro zbog ponašanja Prištine.

Rekao je da misli da bi naša strana tokom posete Beogradu trebalo energično da upozori Lajčaka da odustane od izjave kojima motiviše i ohrabruje Prištinu da nastavi sa jednostranim potezima.

"Tu prvenstveno mislim na poslednju izjavu Lajčaka da je njegov mandat zapravo takav da treba da se završi punim međunarodnim priznajem Kosova i uspostavljanjem kontrole na celoj teritoriji. Ne znam ko mu je taj mandat dao i to samo može da ohrabri Prištinu da nastavi jednostrane poteze", rekao je Drecun.

Drecun upozorava da prištinski premijer Aljbin Kurti ponovo poseže za ekstremnim i jednostranim merama i najavljuje reciprocitet.

"Mislim da sve što radi u dijalogu je fingiranje, nije iskreno posvećen dijalogu, nije posvećen postizanju bilo kog dogovora o bilo kom pitanju čak ni onom na kojem sami insistiraju, a to je pitanje nestalih", rekao je Drecun.

Sa druge strane, kako kaže Drecun, jedina svrha onoga što radi kada je u pitanju Beograd i srpski narod na Kosovu je ono što je Vjosa Osmani rekla da zajedno sa partnerima na zapadu posebno sa SAD kreću da rade na novim priznanjima i članstvu u međunarodnim organizacijama.

Cilj mu je isključivo da dođe do priznanja Kosova od strane Beograda i i ništa drugo, rekao je Drecun.

Ja
16. Septembar 2021.
Srbija treba da bude spremna !!!