Drecun o dijalogu: Kurti veoma pametno osmislio miniranje sastanaka

Drecun:Na KiM samo sa ličnom kartom
Izvor: Tanjug

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je u Danu uživo na N1, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, da je "Kurti veoma pametno osmislio miniranjue sastanaka".

Dodao je da je posle toga on izašao sa izjavom da smatra da dijalog treba da bude resetovan.

"Resetovanje ne u smislu promene formata, ali mislim da bi Priština morala da se uvede u kolosek racionalnog političkog ponašanja ako želimo da napredujemo", kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, i ova druga runda na vrhu i ona prva u junu mesecu „imaju zajednički imenitelj“.

„To je nespremnost Prištine da omogući razgovor i da omoguće da se postigne napredak. Aljbin Kurti je minirao sastanak, on želi da dovede u situaciju da Beograd odustane od razgovora, a sam Kurti nije spreman da preuzme odgovornost za eventualni nenastavak dijaloga“, kaže Drecun.

Kako je rekao, „predvidljiv sagovornik mora da vam omogući da budete uvereni da će ono što je dogovoreno biti i realizovano“.

„On je svesno minirao drugu tačku, prvu je minirao vezano za pitanja nestalih, jer svesno miniraju, iako tvrde da je to prioritetno pitanje. Suviše dugo traje patnja porodica osoba koje se vode kao nestale“, kaže.

Kako je rekao Drecun, „Kurti je veoma pametno osmislio miniranje sastanaka“.

„A istovremeno je izbegao da bude optužen za nekonstruktivnost“, kaže Drecun.

Dodaje da je posle toga izašao sa izjavom da smatra da dijalog treba da bude resetovan.

„Resetovanje ne u smislu promene formata, ali mislim da bi Priština morala da se uvede u kolosek racionalnog političkog ponašanja ako želimo da napredujemo“, kaže.

Pitanje nestalih osoba je, kaže, bilo na dnevnom redu i u drugoj polovini prethodne godine.

„Postignuta je saglasnost da se usvoje neka tri principa oko kojih se strane slažu da bi se krenulo sa rešavanjem pitanja nestalih osoba. Priština hoće da sakrije činjenicu da su teroristi OVK počinili zločine nad Albancima“, kaže on.

Kako je rekao, „kad se dozvoli otkopavanje 21 lokacije u Centralnoj Srbiji, to je znak dobre volje“.

„Priština izbegava da se reši pitanje nestalih Albanaca, tako što pokušava da optuži Beograd za nesaradnju, a u stvari se plaše da se otkrije istina da je OVK odgovorna za mnoge nestale Albance“, rekao je Drecun.

Volkov
24. Jul 2021.
E sad koliko je to pametno?
Strpljenje zapada nije naravno vecno, ali za sada jednostavno ne znaju kako da se ophode sa razmazenim detetom?
Doce uskoro i ovom cirkusu kraj.
A na Srbiji je da ulozi sve napore na odpriznanja.