Drecun: Priština ubrzano uvodi obavezni vojni rok, to će biti problem za srpski narod

Milovan Drecun
Izvor: Kosovo Online

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da srpski narod na Kosovu posebno zabrinjava to što Priština planiran rok za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, koji je bio 2028. godine, značajno pomera unapred, prenosi RTS.

"Ono što po meni izaziva posebnu zabrinutost za srpski narod na Kosovoj Metohiji, jeste da je planiran rok za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, koji je bio 2028. godine, značajno pomeren unapred i da ove godine planiraju pilot projekat sa obaveznim služenjem vojnog roka. I dalje ne znaju da li će to biti ukupno tri meseca ili tri meseca letnjeg služenja, tri meseca zimskog služenja“, kaže Drecun.

Naglasio je da to može stvoriti veliki problem srpskom narodu i da bude dodatni pritisak na Srbe da se isele ili da služe KBS, koja je, kako je naveo, glavni činilac ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda.

Kako je rekao, ono što je jako bitno je da je za tri godine vlasti kosovskog premijera Aljbina Kurtija u opremanje, razvojno oružavanje i obuku KBS uloženo 290 miliona evra.

Drecun, povodom izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Kamerona da će ta zemlja pomoći Kosovu po pitanju novih priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama, kaže da London pokušava da demonstrira svoje prisustvo u regionu preko Kosova.

"Ne žele da budu periferni geopolitički igrač u ovom regionu u kome je njihova obaveštajna služba izuzetno aktivna. Velika Britanija ima veoma intenzivne aktivnosti u ovom regionu“, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, prva poseta u svojstvu ministra spoljnih poslova Velike Britanije želi da pokaže da Velika Britanija stoji čvrsto uz nezavisnost Kosova i da im pruža određenu podršku.

Međutim, kako kaže, iscrpljen je potencijal Velike Britanije da može da obezbedi neka nova priznanja Prištini.

"Iz ove posete se vidi da je zapravo ključni cilj Velike Britanije da pomogne tzv. Kosovu na vojnom planu. I to je ono što je suština svih tih razgovora, iako o tom imamo veoma malo detalja, sem nekih uopštenih izjava. Što se tiče Velike Britanije, ona ima jednu od ključnih uloga. Bivši tzv. ministar odbrane na Kosovu, Mehaj, je rekao da će uz pomoć Velike Britanije za tri godine svi pripadnici KBS proći naprednu obuku u skladu sa Nato standardima. I Velika Britanija to uveliko radi“, istakao je Drecun.