Drešaj: Sve veći problemi u zdravstvenom sektoru

Šemsedin Drešaj
Izvor: Reporteri

Poslanik ABK Šemsedin Drešaj ocenio je da se situacija u zdravstvenom sistemu na Kosovu nije promenila, iako je udvostručen budžet za taj sektor, i da su aktuelni problemi odlazak lekara, nedostatak lekova i duge liste čekanja, prenosi Ekonomija onlajn.

Drešaj je upozorio da su problemi u zdravstvu sve veći, jer se stari ne rešavaju, a sustižu ih novi.

"Odlazak profesionalnog zdravstvenog osoblja, nedostatak lekova, liste čekanja na dijagnostiku i terapiju. U ortopediji postoje pacijenti koji na protezu kolena čekaju i do četiri godine, a hitne službe kao što je Centar za moždani udar rade samo četiri sata na dan", naveo je Drešaj na današnjoj konferenciji za medije.

Drešaj je dodao da zdravstveni sistem treba da bude prioritet, i da u regionu jedino na Kosovu ne postoji zdravstveno osiguranje.

"Politika treba da podržava zdavstveni sistem, a ne da ga ometa političkim odlukama. Strogo odvojite državnu zdravstvenu službu od privatne. Svrha ove konferencije je poziv medijima, civilnom društvu, političkim partijama na poziciji i opoziciji, intelektualcima i drugim lokalnim strukturama da ne ćute, već da se mobilišu i zahtevaju promene u zdravstvu", poručio je Drešaj.