DSK: Kurti treba da spreči osnivanje paralelnog univeziteta na severu

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Ekonomia Online

Demokratski savez Kosova smatra da vlada Aljbina Kurtija ponovo "instalira" Srbiju na Kosovu polaganjem kamena temeljca Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prenela je Gazeta ekspres. 

Stranka Ljumira Abdidžikua nazvala je ovu akciju ponižavajućom za Kosovo, koje, kako smatraju, jača paralelne strukture na severu.

Demokratski savez Kosova traži od premijera Kurtija da spreči osnivanje paralelnog univerziteta na severu.

"Premijer Kurti mora da zameni prazne izjave u Briselu konkretnim akcijama na teritoriji svoje države. On mora odmah, bez odlaganja, da smeni ministra iz reda manjina i po svaku cenu spreči osnivanje paralelnog univerziteta na severu", navodi DSK.

Ta stranka ističe da je, uz odobrenje posete Ministarstva spoljnih poslova, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije zajedno sa ministrom iz vlade Aljbina Kurtija, položio kamen temeljac Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovkoj Mitrovici. 

“Ovom akcijom oni delegitimizuju i degradiraju državu Kosovo, istovremeno gazeći identitet Univerziteta u Prištini”, poručuje DSK. 

Ja
22. Avgust 2021.
Kosovo je priznata zemlja vekovima u srpskoj drzavi srbiji zasto zelite silom tudje sto nije i vama ne pripada ?!!!
Miodrag iz Peći
22. Avgust 2021.
Ovaj novi iz LDK kao da je danas ušao u politiku i ne baštini polutiku Rugove, Aganija, Mustafe... Pravi problem gde ga nema. Ne osniva se novi univerzitet KiM već se gradi zgrada za već 60 godina star univerzitet u Prištini jer ste i studente i profesore isterali iz prostorija fakulteta kao i studenskih domova koje je Srbija gradila. Svesni ste Briselskog Sporazuma, svesni ste ustava Kosova, ali ne... Zašto ne kritikujete vladajuću kliku za genocid nad sopstvenim narodom zbog odbijanja srpskih donacija vakcine nego ste čekali donacije iz domovine porodice Kurti iz Norveške kojim je istekao rok. Srpska vakcina je dobra Albancima iz Preševa i Bujanovca ali vama ne. Čak ste sprečili donacije vakcine Rame zbog izbora na kojem je učestvovao albano, crnogorsko, norveško kosovski oremijer Kurti... E, da, zaboravio sam da Kurti ima pored Crnogorskog i srpsko državljanstvo.