Predstavnici Srbije položili kamen temeljac "Univerziteta u Prištini“ u Mitrovici, Kurti ćuti

valjon murati
Izvor: levizjaperbashkim.org

Prošle su godine i godine, vlade i vlade, zakonodavna tela i skupštine koje nisu uspele da donesu novi Zakon o visokom obrazovanju i reše status univerziteta u Severnoj Mitrovici.

Između ostalog, zbog odlaganja, godinama,  reforme našeg obrazovnog sistema su talac tog novog zakona.

Međutim, danas su, predstavnici Srbije i Srpske liste postavili temelje univerziteta koji finansira Srbija, a koji nazivaju „Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici“.

Da li se ovaj projekat sprovodi sa ili bez blagoslova naše Vlade?

Kakav je stav naših saveznika? Izostala je reakcije premijera, koji je u prošlosti bio najglasniji u vezi situacije na severu i bez reakcije bilo koga iz vladinog resora.

Neshvatljiv opozicioni populizam zamenjen je nerazumljivim ćutanjem Vlade.

Ovom akcijom Srbija jasno jača svoj položaj do reke Ibar i konkretizuje podelu grada Mitrovice.

Ova situacija, kao i mnoge druge u prošlosti i mnoge druge kojih će biti i ubuduće, dokazuju da se stvarni problemi zemlje ne rešavaju ni servilnošću, ni populizmom, ni statusom kvo, koji je šteti Kosova i Albancima.

Problem severa je politički problem koji zahteva odvažna politička rešenja i političara sa vizijom i državnika koji će rešiti probleme ove zemlje i neće je ostaviti u poziciji taoca za buduće generacije.

Nema sumnje da je jedno od rešenja da Kosovo u razgovorima sa Srbijom traži reciprocitet u pravima i isti status za istočno Kosovo kakvo ima i zahtev za severno Kosovo.

Odlaganje ovog pristupa, produženi status kvo, ne samo da će ojačati položaj Srbije do reke Ibar, već će biti i kobno za sudbinu Albanaca na istočnom Kosovu.

Piše: predsednik Pokreta za ujedinjenje Valjon Murati

Dardanija=Srbija
21. Avgust 2021.
Istočno Kosovo??? A ha ha ha
Albanci su potpuno izgubili kontakt sa realnošću, Preševo iz kojeg se trajno iselililo, mahom na zapad 2/3 Albanaca oni zovu "istočno Kosovo. Bolje brini za" zapadno Kosovo" okupacija je svakog dana sve bliža kraju.
Miodrag iz Peći
21. Avgust 2021.
Počelo je sa: "Lspskom Dolinom" pa sa "Preševskom Dolinom" sada eto i "Istočnim Kosovom" i dokle još valjda dok se toponim dovoljno ne albanizuje!?
Ali, izstina je da je ta teritorija pripadala Kosovskoj Oblasti do 1957.god. kada ste ga "Trampili" za uvek i pod Otomanima i Kvisligške i fašističke Velike Albanije za Ibarski Kolšin i Mitrovicu, Zvečan i Leposavić, Ibarski Kolašin zbog izgradnje Brane i veštačkog Jezera Gazivode a Mitrovicu, Zvečan i Leposavić zbog RMK "Trepča".
Tsko je tzv. Uža Srbija dobila najveći distributivni centar droge u Evropi Veliki Trnovac a tzv. Kosovo najveći rudnik olova i cinka i Jezero Gazivode čijom se vodom hlade Termoelktrane Obilić, navodnjava sva Kosovska Dolina i piju vodu Prištevci.

"Taknuto maknuto" znači da već učinjeno nema vraćanja, ali, ako se vidi šta su Albanci dobili a Srbi izgubili onda je to neupredivo i na veliku štetu Srbije.
Poslednji komentari Albanaca bi da srpske đake vrate u štale i podrume kao što su oni svojevoljno bili u vreme Rugove. Znači, ono što nije bilo za Albance dobro je za Srbe. Nije dobra ZSO a bila je dobra SAP Kosovo. Nisu Srbi oterali albanske đake i studente iz škola i fakulteta već ste sami otišli ali ste zato oterali srpske đake i studente sa uneverziteta koje je Srbija i niko drugi - gradila. Sada vam smeta što Srbi svojim parama grade unuverzitet što nije u suprotnisti ni sa Briselskim Sporazumom ni sa ustavom Kosova gde Srbi imaju autonomiju u prosveti, zdravstvu i kulturi.
Porez ravan samoubistvu se izvršili kada ste zabranili vakcinisanje građana KiM vakcinom iz Srbije i tako izvršili zdravstveni genocid nad sopstvenim narodom. Koliko ste ksenofobični želite da svuda gde imate uticaj zatrete i srpsku kulturu braneći Korčancima da ugoste Bregovića i prizivanje zabrane koncerta Riblje Čorbe, odnosno Bore Đorđevića koji je uzgred budi rečeno i slovenački državljanin.