DSK o 100 dana Kurtijeve vlade: Ušli su u dijalog sa Srbijom bez jasne platforme

DSK
Izvor: Economia online

Kritike na račun kosovske vlade i aktuelnog premijera Aljbina Kurtija, povodom 100 dana od dolaska na vlast, stigle su danas i od predstavnika Demokratskog saveza Kosova, prenosi Koha.

Koordinatorka Odeljenja za spoljnu politiku DSK, Šćipe Mjekići rekla je da se ispostavilo da je dijalog sa Srbijom prvi prioritet u Kurtijevom vladi, iako su ga u svom programu stavili na sedmo mesto.

Prema njenim rečima, kosovske vlada je dijalogu sa Srbijom pristupila bez ikakve jasne platforme.

„Dijalog se sveo na tehnička pitanja. Vlada se potrudila da izbegne obaveze koje proističu iz Vašingtonskog sporazuma. U prvih 100 dana ove vlade, bili smo svedoci nepromišljenih izjava. Takođe, odobreni su međunarodni sporazumi koji diskriminišu Kosovo“, rekla je Mjekići.

Njen stranački kolega Izet Sadiku iz Ministarstva zdravlja naglasio je da je za više od tri meseca vladavine Kurtijeve vlade, na Kosovu vakcinisano svega 2 odsto građana.

"Osim vakcinacije ili nedostatka vakcinacije, zaista je obećano da će doći do povećanja zdravstvenih kapaciteta. Svi znamo da je nedostatak osoblja jedan od glavnih izazova. Otpuštanje osoblja je velika greška i vlada mora pronaći priliku da vrati ovaj kadar", rekao je on Sadiku.

Prema mišljenju Škemba Manaja, aktuelna kosovska vlada je od „vlade promena prešla u vladu razočaranja“ ističući da je nepotizam prisutan na svakom mestu.

„Stranka koja stekne apsolutnu moć mora imati stručno osoblje za sprovođenje programa. U ovoj vladi ovi kadrovi postaju porodica. Samo kod nas se dešava da ministar pravde tu dužnost izvršava suočen sa tužbom. Tokom 100 dana vlade nisu preduzete konkretne mere za integraciju severa, niti za jačanje vojske i policije“, zaključio je Manaja.