Duda Balje tražila od kosovske vlade da otvori Kancelariju za vezu u Bosni i Hercegovini

Duda Balje
Izvor: Facebook

Poslanica u Skupštini Kosova isred bošnjačke zajednice Duda Balje zatražila je od kosovske vlade i premijera Hotija da otvori Kancelariju za vezu u Bosni i Hercegovini.

Kako je Balje napisala na društvenoj mreži Fejsbuk, Kosovo i Bosna i Hercegovina gaje prijateljske odnose, pa je zbog toga i prirodno da Kosovo ima svoju kancelariju u toj zemlji.

"Dragi premijeru Hoti, časna ministrka Meljiza Haradinaj Stubla, mi insistiramo na tome jer je to od posebne važnosti i rešiće mnoge svakodnevne probleme. Kosovo i Bosna i Hercegovina su prijateljske zemlje, pa učinimo ovaj korak", napisala je Balje.

Kako je dodala, otvaranje Kancelarije za vezu pojačalo bi, kako saradnju Kosova i BiH, tako i regionalnu .

"Cenimo da bi otvaranje posebne misije, prema članu Zakona o službi spoljnih poslova Kosova, tipa Kancelarija za vezu Kosova u Sarajevu, pomoglo u rešavanju problema, a istovremeno bi moglo da posluži u političkom zbližavanju", kaže se u pismu Balje upućenom ministarki Haradinaj Stubla.

Balje kaže da nepriznavanje Kosova od strane Bosne i Hercegovine već 20 godina ne bi trebalo da bude nepremostiva prepreka.

"Svesni smo da nepriznavanje Kosova od strane vlasti Bosne i Hercegovine predstavlja politički problem i oblika funkcionisanja i institucionalnog odlučivanja tamo, ali ovo već 20 godina ne bi trebalo da bude nepremostiva prepreka", zaključila je Balje.

 

Semo
28. Oktobar 2020.
Trazi bolje da udjemo u Zajednicu srpskih opstina. Albanci se odricu Islama. Nijedno dete nema muslimansko ime a mi ne idemo sa bracom koji ne trazu da se odreknemo vere a isto zborimo i isti smo narod.