Dugoli u godišnjem izveštaju MSP-u Kosova: Američka strana zauzela negativniji stav nego inače

Iljir Dugoli
Izvor: Reporteri

Ambasador Kosova u Vašingtonu Iljir Dugoli stavio je do znanja u godišnjem izveštaju koji je poslao ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali da su bilateralni odnosi između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država dobri, ali da nisu kao i obično, piše Ljajmi.

U delu izveštaja u kom Dugoli opisuje obezbeđivanje sastanaka u okviru političke saradnje i strateškog dijaloga, on ističe da su stalno ažurirali zahteve za sastanke, ali da je od strane američkih vlasti iskazana samo "polovična  posvećenost".

"Jedan od najvažnijih aspekata unapređenja bilateralnih odnosa, ali i definisanja zvaničnog okvira saradnje, ostaje inicijativa strateškog partnerstva. Nakon zvaničnog upućivanja zahteva pre šest meseci, ovaj zahtev se kontinuirano ažurira. Od američkih vlasti smo uspeli da dobijemo polu-opredeljenje za održavanje sastanka tokom sledeće godine, uprkos očiglednom oklevanju", napisao je Dugoli u izveštaju.

On kaže da je nakon dešavanja poslednjih meseci američka strana zauzela negativniji stav nego inače.

"Posle razvoja događaja u poslednjih nekoliko meseci, svaki put kada smo ažurirali ovaj zahtev, američka strana je zauzela negativniji stav nego inače. Uprkos trenutnom raspoloženju, ovo je jedna od tačaka sa čijim ažuriranjem u svakom slučaju treba da se nastavi", napisao je Dugoli.

Izveštaj na koji se poziva ovaj portal datiran je na 18. decembar 2022. godine.

Kako se dodaje, u delu u kome Dugoli izveštava o komunikaciji sa državom domaćinom, on navodi da je tokom 2022. godine organizovan niz komunikacija na visokom nivou, bilo kroz dogovorene posete visokih zvaničnika Kosova, bilo kroz druge oblike. Međutim, rekao je da je na nivou država i lokalnih vlasti, izuzev nekih poseta, nemoguće održati bilo kakav sastanak.

"Na nivou država i lokalnih vlasti (osim Vašingtona i onih koje su sprovedene u okviru poseta na visokom nivou) bilo je nemoguće održati bilo kakav sastanak, tako da ova tačka zahteva povećanu pažnju u narednim godinama", naveo je Dugoli.

Ljajmi podseća da je Kurtijeva vlada do sada uvek negirala da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama oslabili zbog dešavanja na Kosovu, dok opozicija optužuje Vladu da je svela odnose sa međunarodnim partnerima na najniži nivo ikada.