Duhanaj: Otkrivanje sudbine nestalih je ključno za pomirenje i trajno rešenje odnosa

Leon Duhanaj
Izvor: Bota Sot

Politički analitičar Ljeon Duhanaj u izjavi za Kosovo Onlajn ocenio je da dijalog Prištine i Beograda nema alternativu, da treba da se nastavi iistakao da je rešavanje sudbine nestalih lica ključno pitanje za postizanje konačnog dogovora.

“Sama činjenica da se dijalog odvija je nešto pozitivno, jer stagnacija dijaloga u prošlosti ni za koga nije bila dobra. Naravno, strane u dijalogu imaju suprotne stavove i namere, ali taj konačni cilj morao bi biti trajno rešenje i po mom mišljenju pitanje koje bi trebalo da bude ključno za pomirenje je razjašnjavanje sudbine nestalih”, kaže Duhanaj.

On navodi da dijalog Kosova i Srbije već dugo vremena nije transparentan proces, dodajući da je to taktika političara za opstanak na vlasti.

“To je zato što, u većini slučajeva, političari širom regiona ne nude politička rešenja svojim državama i građanima, već koriste nacionalističke programe da bi prevarili građane i zadržali vlast. U ovom segmentu Srbija ima vodeću ulogu, jer vlada u Srbiji ima potpunu kontrolu nad svim segmentima društva”, ističe Duhanaj.

"Dijalog mora postojati i lažni uzroci blokade se moraju napustiti", podvlači Duhanaj, jer kako kaže, "svi znaju da je Kosovo gotova tema i kao takvo je nepovratno". 

“Ono što se može učiniti je postizanje istinskog sporazuma, da se u miru živi sa susedima, gde je potreba za međusobnom saradnjom daleko veća od mogućnosti pobede u sukobu”, zaključuje Duhanaj.

Xhevdet
07. Decembar 2020.
Dik su na vlasti u serbiu zloqinci nema tazgovora sa njim kako je moguqe pitati zloqinca gde su tela ubiene albanca kada je to sam ubio