Ðurić: ZSO treba da ima zaista moćna ovlašćenja

Marko Đurić sa predstavnicima DFC 1.jpg
Izvor: Tanjug

Priština mora da promeni svoje propise kako bi se omogućilo da Zajednica srpskih opština (ZSO) ima zaista moćna ovlašćenja, kaže doskorašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Upitan o nedavnoj izjavi specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je govorio o promeni i prištinskog i srpskog ustava, Ðurić je rekao da je ta izjava data na osnovu plana sprovođenja Briselskog sporazuma iz maja 2013.

Dodao je da je predviđeno da prištinska strana menja svoje propise da bi sprovela Briselski sporazum, prenosi Tanjug.

"Kome je potrebna ZSO na osnovu postojećih važećih propisa? Postoji čitav niz ovlašćenja, ZSO treba da ima zaista moćna ovlašćenja, ta ovlašćenja sadašnjim prištinskim propisima nisu prediviđena", rekao je Ðurić.

On je, međutim, naveo da Priština beži do toga.

Kada je reč o Ustavu Srbije, Ðurić je rekao da naš Ustav predviđa da posebnim ustavnim zakonom bude uređen položaj KiM u okviru Repiblike Srbije.

Navodi da je video da su Albanci u Prištini, a konkretno je govorila Edita Tahiri o tome da Srbija treba da menja ustav da bi "brisala KiM" iz preambule.

"Poručujem joj da izbriše iz glave takve ideje. Ona (Tahiri) ima pravo da predloži izmene Ustava Srbije tako što će se kandidovati za izbore za Narodnu skupštinu Srbije. Ako pobedi na izborima u Srbiji, ubedi sve nas da treba da menjamo ustav, onda to može i da se desi", kaže Ðurić.

Povodom novog angažmana na mestu ambasadora Srbije u SAD, Ðurić je rekao da oseća veliku količinu odgovornosti i da sagledavam sve aspekte ozbiljnog i odgovornog posla koji je je pred njim.

"Uz podršku predsednika Vučića i vlade i celog našeg tima trudiću se da na dostojan način predstavljam našu zemlju. Za sada je to predlog, procedure odgovorajuće tek treba da budu spovodene, agreman, pa ukaza, polako, ima još vremena", navodi Ðurić.

Upitan o Vašingtronskom sporazumu koji se odnosi na "mini Šengen" i ekonomske odnose Beograda i Prištine, kao i o otvaranju kancelarije američkog DFC-a u Beogradu, Ðurić je rekao da je "mini Šengen" inicijativa od strateškog značaja za Srbiju.

Kaže da je užasno frustrirajuće da na svakih 80 ili 100 kilometara u ovom regionu imamo neke prelaze, pasoške kontrole, carinske listove.

"Predsednik Vučić zajedno sa još nekolicinom kolega iz regiona shvatio je da, ukoliko budemo nastavili da držimo sve te procedure i praksu koja je davila privredu i opterećivala građane i političku atmosferu u regionu, da nemamo čemu da se nadamo u budućnosti", kaže Ðurić.

Ako, napominje, budemo radili na tome da integrišemo region, da otvorimo granice i stovorimo jednu normalnu klimu za poslovanje i život na bilo kojoj od država ili teritorija u regionu, to će da odnose deo političkih tenzija.

"Snažno podržavam ovu inicijativu. Obradovao sam se zbog toga što su i u Vašingtonu to podržali zbog toga što znam da mnogi gledaju i vagaju kakav je stav upravo tamo po pitanju mini Šengena'', dodaje Ðurić.

Poručio je da je Srbija suverena i samostalna zemlja, da sama donosi odluke i da se veoma raduje ko god se pridruži incijativi "mini Šnegen".