Durići: SAD i Turska kao članice Natoa dele isti interes na Balkanu

Virsan Durići
Izvor: printskrin

SAD i Turska kao članice Natoa dele isti interes na Balkanu, i Ankara ne bi ništa uradila na Kosovu bez koordinacije sa Vašingtonom, smatra novinar Visar Durići.

Durići za Kosovo onlajn poručuje da ako neko postavlja pitanje da li će Turska bilo šta uraditi na Kosovu bez koordinacije sa SAD, to govori samo jedno, da ta osoba ne zna ništa o odnosima između ovih dve supersile.

"Odnos Kosova i Turske pre svega se mora posmatrati iz istorijske perspektive još od vremena kada su Albanci bili primorani da beže iz Niša i emigriraju u Tursku. Sada postoji velika zajednica Albanaca koji jedva govore albanski, ali se identifikuju kao Albanci. Procenjuje se da ih je sada pet miliona u Turskoj, a neki rođaci su na Kosovu i sebe nazivaju muhadžirima – to su ljudi koje je Ranković primorao da napuste svoja imanja u Nišu i okolini", kaže Durići.

On ističe da je Turska uvek podržavala Kosovo bez obzira ko je bio premijer.

"O odnosima između zemalja kao što su Kosovo i Turska koliko smo videli ništa se nije promenilo ni sa jednom vladom. Saradnja je bila konstanta. U bilo kojoj oblasti, Turska je podržavala Kosovo bez obzira na to ko je bio premijer", smatra Durići.