Džozef: Ukoliko Ukrajina prizna Kosovo i drugi će morati da slede njen primer

Edvard Džozef, stručnjak za Zapadni Balkan
Izvor: Gazeta Ekspres

Univerzitetski predavač i stručnjak za političke prilike u regionu Edvard Džozef smatra da je Ukrajina trenutno u najboljoj poziciji da afirmiše zapadni poredak priznavanjem Kosova i unapredi diplomatske napore za rešavanje spora između Beograda i Prištine i da će, ukoliko ona prizna kosovsku nezavisnost, i drugi morati da slede njen primer, prenosi Albanijan post.

Džozef je u intervjuu za mađarsku platformu „The Long Brief” u utorak, rekao da, iako Srbija ostaje najveći problem na Zapadnom Balkanu, priznanje Kosova od strane pet zemalja Evropska unija – Španije, Slovačke, Rumunije, Grčke i Kipra – ostaje suštinsko pitanje.

„Jedinstveno priznanje Kosova je od suštinskog značaja. Problem je što pet zemalja EU, od kojih su četiri u Nato, ne priznaju Kosovo. Zbog ovoga ni Srbija to ne priznaje. Ova igra zahteva učešće Srbije, jer srpske manjine postoje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Srbija može da igra ovu utakmicu sa svojom manjinom“, naglasio je Džozef.

On je, međutim, ponovo napomenuo da je Ukrajina trenutno u najboljoj poziciji da afirmiše zapadni poredak priznavanjem Kosova i unapredi diplomatske napore za rešavanje spora između Kosova i Srbije.

„Srbija koristi manjine za postizanje ciljeva. To je više politički problem. Ali ako promene stav, makar samo prema Natou, to je moguće rešiti. U drugom članku objašnjavam da, ako Ukrajina prizna Kosovo, onda će drugi morati da slede primer“, podsetio je između ostalog američki stručnjak za regionalna pitanja.

Džozef je dodao da je EU skoro 100 odsto odgovorna za probleme na Zapadnom Balkanu, iako je blok nedavno napredovao. Međutim, prema mišljenju američkog stručnjaka, EU sama nije sposobna da održi mir i bezbednost u regionu i da je stoga neophodno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje su nosioci procesa.