Džuda: Lični odnosi Kurtija i Vučića negativno utiču na proces dijaloga

Tim Džuda
Izvor: lajmi.net

Britanski publicista Tim Džuda smatra da je današnji dijalog u Briselu, iako nije doneo rešenje, ipak bio pozitivan jer su kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić konačno seli za pregovarački sto, prenosi Ljajmi.

"Razočaravajuće je što danas nije postignut dogovor, ali je još rano za suđenje. Dobra stvar je što su se lideri sastali posle godinu dana i da sada vidimo šta će biti u narednim danima", rekao je Džuda.

Džuda smatra da lični odnosi Kurtija i Vučića negativno utiču na proces dijaloga Kosova i Srbije.

"Bila je faza kada je dijalog išao dobro, ali sada je izgleda zapelo. Čini se jasno da su odnosi Kurtija i Vučića veoma hladni jer to ima veze sa njihovom prošlošću. Istorija pokazuje da je u vreme kada je Vučić bio ministar informisanja, Kurti bio politički zatvorenik, i to prirodno utiče na dijalog. Dok je sa Tačijem bilo napretka u dijalogu, jer su on i Vučić, uprkos razlikama iz prošlosti, našli zajednički jezik u pregovorima", rekao je Džuda.

On dodaje da ne razume o čemu se radi o Zajednici srpskih opština, zbog čega ona predstavlja problem.

"Kosovo je prihvatilo ZSO, ali problem je što ne znamo kakvo je to udruženje. Da li je to NVO? Da li ima izvršnu vlast? Ili je to Republika Srpska? Oni se razlikuju jedni od drugih. Još uvek ne vidim političku volju partija da se problem reši", dodao je Džuda.