Edi Rama danas u poseti Tačiju u Hagu

Rama u poseti Tačiju
Izvor: Reporteri

Premijer Albanije Edi Rama boravi u poseti bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u haškom zatvoru, tačnije Haglandenu. Kako prenosi Albanijan post, ova poseta se može smatrati jednom od najzanimljivijih poseta jednog šefa vlade u političkoj istoriji, pre svega zbog prijateljskog karaktera.

Albanski premijer je u 11.30 počeo posetu Tačiju, koja će trajati tri sata. Istorija je pokazala da su Međunarodni sud pravde u Hagu posećivali šefovi vlada samo kada su dolazili na zvanične sastanke.

Kako se navodi holandski premijer Mark Rute je 2011. godine dolazio u haški zatvor, kao i bivša norveška premijerka Erna Solberg 2015. godine, ali nijedna od tih poseta nije imala politički i prijateljski karakter kao Ramina poseta Tačiju.

Zatvor u kome se nalaze bivši lideri OVK nalazi se na periferiji Ševeningena, a Haaglanden je jedinstven zatvor i po tome što jedini ima centar za brigu o pritvorenicima.

Poslednji put Rama i Tači su se sastali u Prištini 29. juna 2020. godine – tri meseca pre nego što je Specijalni sud u Hagu potvrdio optužnicu protiv Tačija. Svrha tadašnje posete je bila da Rama sazna više o optužnicama Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija i bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija.