Eksperti: Kurti ove godine podnosi zahtev za članstvo u EU, od dijaloga zavise evrointegracije

Debata na temu Kosovo ka EU
Izvor: Ekonomia Online

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša izjavio je na današnjem okruglom stolu da od napretka briselskog dijaloga zavisi proces evropskih integracija Kosova i da ne treba gajiti iluzije da to nije tako. S druge strane, politički savetnik Aljbina Kurtija Jeton Zuljfaj poručio je da će Vlada ove godine podneti zahtev za članstvo u EU, prenosi Ekonomija onlajn.

"Bez napretka u dijalogu ne može se postići ni status kandidata niti vizna liberalizacija. Proces dijaloga je vezan za proces evropskih integracija. O konsenzusu građana nema šta da se raspravlja. Nije da smo videli neku vrstu konsenzusa jer još uvek pričamo o ZSO.  Nemojmo gajiti iluzije prema procesu integracija“, izjavio je Šaša na okruglom stolu koji su organizovali Pokret FOL i Prištinski institut za političke studije na temu puta Kosova ka EU.

S druge strane politički savetnik kosovskog premijera Jeton Zuljfaj poručio je da, tokom prethodne decenije, nije urađeno ništa na polju borbe protiv korupcije, da će ova Vlada nastaviti reforme, kao i da će Aljbin Kurti ove godine podneti zahtev za članstvo u EU.

"Mislim da poslednje decenije nije bilo unapređenja borbe protiv korupcije, već da je došlo do negovanja kriminala i korupcije. Napravljene su strateške greške. Proces liberalizacije viza nema veze sa integracijom. Premijer je najavio da će ove godine podneti zahtev za članstvo. Mi samo možemo da sprovedemo naše reforme. Mi smo u dijalog uključili takve uslove sa viznom liberalizacijom. Mislim da je naš put ka EU potvrđen na samitu u Solunu. Postoje dve zemlje kandidati za EU, a to su Bosna i Kosovo. Ne postoje prepreke koje sprečavaju EU da uđe u pregovore sa Kosovom“, izjavio je Zuljfaj.

Bivši ministar za evropske integracije Bekim Čolaku izjavio da Evropska unija ne uspeva da stvori drugi talas evrointegracija koji bi obuhvatio Kosovo.

"Godinama se vodila široka debata o  tome da li može biti drugog talasa bez promene same EU u smislu donošenja odluka i reformi. Na Kosovu postoji razočaravajuća percepcija među građanima. Lobirali smo za viznu liberalizaciju, uradili smo mnogo, ali na kraju nismo dobili ništa. Kosovo nema problem sa ovim pitanjem jer će više od 90 odsto građana izaći na put evropskih integracija. Uz posvećenost, napredak će biti moguć", kazao je Čolaku.