Surlić: Sa ili bez odlaganja, odluka o zabrani dinara direktni udarac na egzistenciju Srba na Kosovu

Stefan Surlić
Izvor: Kosovo Online

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ukazuje da će, ukoliko se odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara u platnom prometu na Kosovu primeni, sa ili bez odlaganja, to biti direktni udarac na egzistenciju 80.000 Srba na Kosovu.

"Ukoliko se ova mera koja je najavljena od strane Prištine zaista i primeni, to će ugroziti direktno egzistenciju više od 80.000 Srba na Kosovu koji zavise od budžeta Srbije i koji su do sada slobodno koristili dinar. Ovo je jedan težak udarac bilo kakvoj ideji normalizacije odnosa", kazao je Surlić za Kosovo onlajn.

Kako navodi, to je još jedna u nizu mera koja ne iznenađuje jer jasno je da postoji agenda Prištine da konkretnim potezima seče bilo kakvu direktnu vezu između Beograda i srpske zajednice na Kosovu.

"Jasno je da postoji agenda i da Priština na kraju možda i prihvati neko formiranje Zajednice srpskih opština, ali u takvoj formi da bude sa manje prava za Srbe nego što ih oni uživaju u ovom trenutku", dodaje.

Surlić smatra da sa ili bez odlaganja, Vlada u Prištini je rešena da primeni tu uredbu i da dinar proglasi ilegalnom valutom na Kosovu.

Kako kaže, ukoliko dođe do odlaganja na nekih maksimalno šest meseci kao što postoje neke glasine, onda se dobija samo malo umanjivanje štete koja će nastati.

"Ali, svakako problem postoji", naglašava.

Ukazuje da bi fokus Beograda trebalo da bude na koji način naći alternativu da Srbi na Kosovu ne budu u potpunosti ugroženi, da imaju stabilna finansijska primanja i da se zaustavi jedna defetistička atmosfera u kojoj ukoliko se primeni ova odluka, to znači odlazak Srba sa Kosova.

"Treba zaustaviti takvu negativnu percepciju, istaći da će Beograd uvek stajati iza srpske zajednice na Kosovu i shvatiti da je ovo još jedna u nizu odluka Prištine koja očigledno ima podršku međunarodnih aktera jer međunarodni akteri ne traže da se ova odluka ukine, nego traže samo njeno odlaganje, ali sa ili bez odlaganja to znači direktni udar na egzistenciju Srba na Kosovu", poručuje Surlić.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je juče razgovarao u Prištini sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao je da je tokom razgovora sa Kurtijem pomenuto pitanje odluke CBK ali da neće "da bude portparol kosovske vlade", već će danas vlada saopštiti informaciju u vezi sa uredbom CBK. 

Kurti je danas tim povodom rekao da su odluke Centralne banke Kosova (CBK) nezavisne i da ona samo radi svoj posao, kao i da evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine na Kosovu nije pitanje koje je predmet pregovora. 

Predsednik Upravnog odbora Centralne banke Kosova Baškim Nurboja danas je izjavio da se ne razgovara o suspenziji uredbe ove institucije kojom bi se srpskoj zajednici zabranilo korišćenje srpskog dinara, već o odlaganju implementacije.