Eskobar danas u Prištini, sastaje se sa Osmani

Gabrijel Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar doputovaće danas u Prištinu gde će se sastati sa kosovskim zvaničnicima.

Eskobar će na Kosovu boraviti dva dana tokom koja će održati sastanke sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i liderima opozicionih partija, preneli su juče prištinski mediji.

Sastanak sa Osmani biće održan danas u 10 časova.

Eskobar je juče na onlajn konferenciji kritikovao akcije kosovske vlade, navodeći da ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partnere i time onemogućava Ameriku da ubedi partnere da podrže Prištinu u međunarodnoj areni.

"Čujemo za mnoge probleme sa kojima se suočavaju građani Kosova koji zavise od plaćanja iz Srbije i pozivamo kosovsku vladu da ozbiljno shvati zabrinutost međunarodne zajednice. Prvi razlog za zabrinutost je brzina implementacije odluke. Mi ne govorimo o legitimnosti mere, već njenoj primeni. Jednoj Francuskoj je trebalo godinu dana za uvođenje evra, a Kosovo meru CBK primenjuje za tri nedelja na severu. Dalji razlog za zabrinutost je što kosovska vlada nije ponudila nikakvu alternativu za dobijanje para onima koji zavise od tih sredstava. Treće je što nije razgovarano sa pogođenom populacijom. Četvrto je što je dve nedelje pre najave odluke Kosovo zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana u Skoplju dogovorilo da će do kraja godine biti usvojeni mehanizmi plaćanja. A peto je što kosovska vlada ne dopušta međunarodnoj zajednici da joj pruži pomoć u rešavanju tog problema koji je izazvao haos u ekonomiji Kosova", rekao je Eskobar.

Dodao je da SAD imaju problem u komunikaciji sa Kurtijem, ali ne samo Amerika, već i EU, Nato, Velika Britanija, Albanija, Severna Makedonija.