Eskobar: Kosovo je izuzetno dobar partner u regionu

Gabrijel Eskobar
Izvor: Lajmi

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je potpisivanje energetskog sporazuma između američke Milenijum čelendž korporejšn i Kosova znak produbljivanja saradnje Prištine sa SAD, prenosi Ljajmi.

"Kosovo je izuzetno dobar partner u regionu, kompetentna je zemlja u našem odnosu u regionu. Sve što možemo da uradimo da produbimo saradnju i rado to radimo", rekao Eskobar za Glas Amerike.

Eskobar je naveo da je važno da se ceo region distancira od ruske energije jer je, kako je rekao, Rusija koristi kao oružje.

Na pitanje u vezi sa rizikom od uticaja situacije stvorene u Ukrajini i ciljeva Moskve na Zapadnom Balkanu, Eskobar je izrazio optimizam u pogledu odbojnosti regiona prema tim ciljevima.

"Nikada nismo videli takvo jedinstvo kao što imamo sada u okviru NATO i jedinstvo koje imamo sa našim evropskim partnerima kako bismo bili sigurni da je evropska bezbednost naš najveći prioritet. U tom kontekstu razmatramo i Zapadni Balkan i verujem da će Zapadni Balkan biti u redu", rekao je Eskobar.

Eskobar je dodao da uprkos raznim izazovima, sve zemlje u regionu imaju podršku i pažnju SAD.