Eskobar: Odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope ne predstavlja pobedu, već obavezu

Gabriel Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope ne predstavlja pobedu, već obavezu, prenosi Danas.

"Savet Evrope ima obavezu da osigura primenu demokratskih standarda i sloboda", rekao je Eskobar.

Kako je naveo, status srpske manjine na Kosovu biće sledeći korak Saveta Evrope.

"Treba da vidimo napredak što se tiče opravdanih zabrinutosti srpske zajednice na severu Kosova i izostanka primene nekih ustavnih odredbi, uključujući zaštitu manastira u Dečanima", izjavio je Eskobar, uz ocenu da su i Beograd i Priština zaineresovani za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa.

Dodao je da "ne bi bili u Ohridu ili prihvatili pravno obavezujući sporazum da nisu bili ozbiljni",  i da su Evropska unija i SAD podjednako ozbiljni što se toga tiče.

On je izjavio da obe strane, a posebno Kosovo, treba da ozbiljno shvate taj proces i učine da bude brzo spoveden, uz slaganje Beograda i Prištine.

"Normalizacija je vezana za prava manjina, posebno srpske manjine. Očekujemo da će tu biti ostvaren napredak", rekao je Eskobar.

On je izjavio da je ostvaren nizak nivo napretka prezentacije ponuđenih predloga Beograda i Prištine o tome kako bi Zajednica srpskih opština na Kosovu trebalo da izgleda.