Eskobar: SAD podržavaju formiranje ZSO, Vlada Kosova neka pogleda modele

Kongres SAD
Izvor: sr.Wikipedia.org

Sjedinjene Američke Države podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, ali ne tako da bude slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini ili da podriva suverenitet i funkcionalnost kosovskih institucija, izjavio je pred senatorima Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, prenosi Koha.

"Podržavamo formiranje ZSO iz više razloga. Dogovor je postignut. Ustavni sud je neke tačke proglasio neustavnim, ali nije rekao da je sama ZSO neustavna. U dijalogu, na Kosovu i Srbiji je da odluče kako će to da izgleda. Ne treba i ne želimo da liči na Republiku  Srpsku. Tražili smo od Vlade Kosova da pogleda modele, kako oni veruju da bi to moglo da izgleda, a da ne bi ugrozilo suverenitet ili funkcionalnost, a da bude način da se omogući Srbima da nastave da imaju blagostanje, veće beneficije i obrazovanje na srpskom jeziku", rekao je Eskobar i dodao da bi takva Zajednica ojačala Vladu Kosova i suverenitet Kosova.

„Svrha dijaloga je da sve krene ka Kosovu, da budemo iskreni, da se završi međusobnim priznavanjem i normalizacijom odnosa. Dijalog je mehanizam i on može da otkloni razlike“, istakao je Eskobar koji je odgovorio senatoru Bobu Menendezu, koji je izrazio zabrinutost zbog pritisaka na Kosovo umesto na Srbiju.