Eskobar: U Briselu 18. avgusta i o formiranju ZSO, ali ne bi trebalo da bude država u državi

Gabrijel Eskobar
Izvor: lajmi.net

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da stvaranje Zajednice srpskih opština ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i da stvara "državu u državi", prenosi Koha.

U razgovoru sa novinarima, Eskobar je rekao da je stav SAD da sprovedu sve dogovore postignute u okviru dijaloga Кosovo-Srbija, ali je rekao da treba razgovarati o pitanju ZSO, kako to ne bi bilo u suprotnosti sa zakonima.

"Bili smo jasni da su se stranke ranije dogovorile o Zajednici, stoga o tome treba razgovarati. Međutim, ZSO ne treba da se meša, ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionalnosti Kosova i ne bi trebalo da bude država u državi", rekao je Eskobar. 

Eskobar je na onlajn konferenciji za medije u regionu rekao da SAD očekuju primenu svih ranije potpisanih sporazuma između Beograda i Prištine i da na predstojećem sastanku Beograda i Prištine 18. avgusta u Briselu tema bude i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Moraju da se započnu razgovori o formiranju ZSO, kao što je to rekao američki državni sekretar Entoni Blinken rekao Aljbinu Kurtiju tokom njegove nedavne posete Vašingtonu", rekao je Eskobar.

On je ponovio da je stav SAD da vi ranije postignuti sporazumi treba da se impelmentiraju uključujući i formiranje ZSO.

"Tako da želimo da vidimo diskusiju na tu temu kada se dve strane sastanu", istakao je Eskobar odgovarajući na pitanje medija iz Srbije da li SAD ima mehanizam kojima bi mogao da natera Prištinu da primeni dogovor o formiranju ZSO

Nadam se da će posle ovog sastanka doći do pomaka u primeni ovog kao i sporazuma o nestalima i enegetici, dodao je Eskobar.

Kazao je da SAD budućnost Srbije i Kosova vidi u EU i da u tom smislu podržavaju napore EU da olakšava dijalog dve strane.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vjose Osmani o značajnom ruskom uticaju na događaje poslednjih dana jula, Eskobar je odgovorio da se uz malo izuzetaka sve što se dešava na Balkanu dešava zbog faktora sa Balkana.

"Ruski uticaj je manji od destabilizujućeg faktora lokalnih političara na samom Balkanu", poručio je on.

Gabrijel Eskobar je rekao i da SAD ne menjaju svoj stav da bezrezervno podržavaju državnost Kosova i da očekuju da ga priznaju sve zemlje EU, kao i da podržavaju viznu liberalizaciju i prijem Kosova u međunarodne organizacije.