Eskobar uoči posete Tirani: SAD podržavaju "Otvoreni Balkan"

Gabrijel Eskobar
Izvor: Klan Kosova

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da SAD podržavaju sve napore za regionalnu ekonomsku integraciju, uključujući inicijativu “Otvoreni Balkan”, prenosi Kljan Kosova. 

"Svedoci smo fenomenalnog ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu. Sa evropskim integracijama i svim povezanim ekonomskim procesima u regionu biće izvor rasta i razvoja za Evropu. Brza integracija ovog regiona biće regionalni resurs za energetski sektor, transport, IT sektor, tehnologiju i s obzirom na velike univerzitetske centre", rekao je Eskobar.

Upitan o otporima inicijativi "Otvoreni Balkan" u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Crnoj Gori, Eskobar je još jednom naglasio da su SAD podržale tu inicijativu.

"Podržavamo sve napore za regionalnu ekonomsku integraciju u okviru Berlinskog procesa, zajedničkog regionalnog tržišta, CEFTA i ‘Otvoreni Balkan’. Sve dok je otvoren za sve zemlje, dokle god nudi pravne i regulatorne sisteme i podiže ih na evropski nivo, dokle god promoviše pravdu, otvorenu trgovinu, mi ćemo se pridržavati ovih principa", rekao je Eskobar.

Američki izaslanik ističe da ekonomskoj integraciji mora prethoditi stvaranje jakih institucija, kao i da je nova američka administracija prvenstveno fokusirana na problem korupcije.

"Ne možete imati inicijativu za otvorene granice ako nemate odgovarajuće propise za ulazak ljudi, protiv pranja novca, protiv šverca... Uostalom, ekonomije ovog područja možda neće funkcionisati ako imate tržište od 600.000 u Crnoj Gori ili dva miliona u Severnoj Makedoniji. Potrebno vam je tržište od 20 miliona na kome će svi učestvovati. To je osnova na kojoj uslovljavamo našu podršku 'Otvorenom Balkanu'", rekao je Eskobar.

Naglasio je da će SAD u narednim danima proširiti politiku sankcija protiv korumpiranih pojedinaca.

Uoči sutrašnje prve zvanične posete Tirani, američki izaslanik za Zapadni Balkan izrazio je uverenje da će Albanija najverovatnije u budućnosti postati članica Evropske unije.

"Kada posmatrate region u celini, fiskalne administracije u Albaniji i Severnoj Makedoniji čine ih jedinstvenim i time se kvalifikuju za članstvo u EU", kaže Eskobar.