Eskobar: ZSO u skladu sa Ustavom Kosova, SAD podržava briselski dijalog

Gabrijel Eskobar
Izvor: Reporteri

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je, uoči sutrašnjeg sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio da se nada sporazumu koji će sačuvati suverenitet i nezavisnost Kosova i sprečiti nasilje, prenosi Reporteri.

Takođe, naglasio je da bi Sporazum o Zajednici srpskih opština trebalo da bude sproveden u skladu sa Ustavom Kosova.

Eskobar je naglasio i da  Evropska unija ima podršku Vašingtona u posredovanju u dijaloga Beograda i Prištine.

“Ne želim da prejudiciram, mi tražimo rešenje i regionalnu stabilnost. Što se tiče Zajednice srpskih opština, potpisani sporazum mora biti sproveden u skladu sa Ustavom Kosova”, rekao je Eskobar novinarima u Briselu.

On je dodao da se nada da će sutra obe strane postići dogovor.

"Želimo da sutra imamo produktivne razgovore i nadamo se da će obe strane postići dogovor, koji će sačuvati suverenitet i nezavisnost Kosova i sprečiti nasilje. Tako da se nadamo dobrim razgovorima", rekao je Eskobar za Kanal 10 po dolasku u Brisel.

Kurti i Vučić će se sastati sutra u Briselu u 10.30 časova, a na sastanku će biti i šef diplomatije EU Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Stejt department je potvrdio da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar otputovao u Brisel "da podrži sastanak na visokom nivou 18. avgusta uz posredovanje EU".