EU: Dogovor Beograda i Prištine o posetama mora da se poštuje

eu
Izvor: lajmi.net

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je danas da u EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim posetama, poštuju, prenosi Tanjug.

On je to izjavio povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvoli ulazak direktora Kancelarije za KIM Petra Petkovića, na teritoriju Kosova.

"Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana", rekao je Stano.

U Briselu ponavljaju da su se Beograda i Priština dogovorili o jasnim modalitetima sprovođenja zvaničnih poseta i naglašavaju da taj sporazum ne sme biti politizovan.

"Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu normalizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Stano.

Direktoru Kancelarije za KiM i glavnom pregovaraču Beograda, Petru Petkoviću, prištinske institucije nisu dozvolile da uđe na teritoriju Kosova i obavi posetu najavljenu za 3. i 4. septembar zbog, kako navode iz Prištine, korišćenja jezika mržnje i huškanja.

Iz Beograda su odgovorili da je u pitanju "flagranto kršenje sporazuma o zvaničnim posetama" i da će to pitanje staviti na dnevni red novog sastanka dijaloga u Briselu.