EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Zastave EU
Izvor: RTK2

Uoči samita EU–Zapadni Balkan u Tirani, evropski zvaničnici u Briselu ističu da će glavna poruka sastanka biti nedvosmislena podrška članstvu regiona u EU i poziv na ubrzanje procesa pristupanja, prenosi RTS.

Činjenica da se prvi put samit sa Zapadnim Balkanom odvija u jednoj od zemalja regiona je simbol "ojačanog partnerstva EU i regiona u vreme ruske agresije na Ukrajinu", ističu zvaničnici EU pred početak samita.

"Naglasak razgovora će biti na solidarnosti, koja ide u dva pravca. Ponovićemo važnost usaglašavanja partnera sa našim zajedničkim merama uključujući i sankcije, ali želimo da na različite načine pomognemo da se ublaže ekonomske posledice ruske agresije na Ukrajinu", navode predstavnici EU.

U deklaraciji samita, u koju je RTS uvid imao, lideri EU podržavaju ideju postepene integracije regiona, već u fazi pristupanja, najavljuju finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posledica energetske krize i naglašavaju značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana u svetlu rata u Ukrajini.

Usaglašena zajednička deklaracija poziva i na pojačanu integraciju regiona sa zajedničkim tržištem EU i najavljuje ukidanja rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana.

U isto vreme, EU poziva zemlje regiona da se drže "osnovnih evropskih vrednosti i principa, u skladu sa međunarodnim pravom", principa demokratije i vladavine prava" i da jasnije istupaju u javnosti o prednostima partnerstva sa EU.

Prema najavama iz EU, na samitu će posebno biti reči o paketu pomoći energetskom sektoru regiona u iznosu od jedne milijarde evra bespovratnih sredstava i potencijalnih 2,5 milijarde investicija.

Ovaj paket "će pomoći regionu da ublaži posledice krize i ubrza energetsku tranziciju", navodi se u tekstu dekaracije i ističe da će "500 miliona ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture".

Na samitu će biti potpisana i zajednička deklaracija operatera iz EU i Zapadnog Balkana o postepenom smanjenju cena rominga, počev od 2023. godine, sa ciljem da se troškovi nakadno u potpunosti ukinu.

Kao primere postepene integracije regiona sa EU već u fazi pristupanja, evropski zvaničnici navode sporazum o ukidanju rominga, dogovor o zajedničkoj platformi za kupovinu energenata i ističu da je u toku rad na novim modalitetima.

Češko predsedništvo EU je predstavilo dokument u kojem predlaže praktične načine kako da se poveže ispunjavanje merila za otvaranje i zatvaranje određenih poglavlja sa bližim povezivanjem sa EU u konkretnoj oblasti.

Evropski zvaničnici očekuju da će lideri EU na samitu partnere na Zapadnom Balkanu pozvati da se drže "osnovnih evropskih vrednosti i principa u skladu sa međunarodnim pravom" i da će naglasiti značaj poštovanja principa demokratije, vladavine prava, važnost borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, podrške ljudskim pravima, pravima manjina i rodnoj jednakosti".