EU i zvanično potvrdila: Lajčak preuzima dužnost odmah

Miroslav Lajčak
Izvor: osce.org

Savet Evropske unije danas je zvanično potvrdio imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Zadaci novog specijalnog predstavnika EU biće da postignu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, poboljšaju dobrosusedske odnose i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu, pomognu da se prevaziđe nasleđe prošlosti i doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu", stoji u izdatom saopštenju iz sedišta EU.

U saopštenju se potvrđuje da će Lajčak odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

Navodi se takođe da trenutno devet specijalnih predstavnika EU podržava rad visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja.

Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan

Prema dokumentu o imenovanju Lajčaka, u koji RSE ima uvid, navodi se da će njegovo suštinsko angažovanje biti da u ime šefa evropske diplomatije i u bliskoj saradnji sa zemljama članicama EU, olakša dijalog između Beograda i Prištine, "i radi nasveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sklapanjem pravno obavezujućeg sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između strana".

Prema ovom dokumentu, za njegovu funkciju,u narednih godinu dana izdvojeno je 1,2 miliona evra,  a njegova mesečna plata, će biti u iznosu od preko 20.000 eura.

Postignuta saglasnost da Lajčak bude specijalni predstavnik EU

Imenovanje Lajčaka je 27. marta potvrđeno takozvanom pisanom procedurom, koja se u poslednjim nedeljama vrlo često koristi za donošenje odluka na nivou EU, zbog izolacije u kojoj se nalazi Stari kontinent i nemogućnosti da predstavnici država članica budu fizički prisutni sastancima.

Njegovo imenovanje je predložio visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Lajčak ima bogato iskustvo u regionu. On je bio slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti. Bio je visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini. Govori tečno bosanski, srpski i hrvatski jezik.