EU: Kosovo odbilo predlog Kvinte za glasanje Srba na izborima 3. aprila

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovo je odbilo predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na izborima u Srbiji, potvrdio je Peter Stano, portparol Evropske unije, prenosi RSE.

Kako su za Radio Slobodna Evropa potvrdili evropski zvaničnici, pitanje glasanja kosovskih Srba za parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji, je sada “zatvoreno”.

“Iako priznajemo da je Srbija bila spremna na pronalazak rešenja – žalimo što konsenzus između stranaka na kraju nije postignut nakon odluke Kosova da odbije konstruktivan predlog koji su izneli iz Kvinte. Ovu odluku smatramo suprotnom njenoj posvećenosti evropskom putu i demokratskoj budućnosti i suprotnom principu zaštite demokratskih prava svih njenih građana, uključujući i one koji pripadaju nevećinskom stanovništvu”, izjavio je Stano na konferenciji za novinare.

On je poručio da EU sada očekuje da se Kosovo i Srbija uzdrže od akcija i retorike koje bi mogle povećati tenzije i poziva obe strane da se ponašaju odgovorno i konstruktivno se angažuju u tekućim pregovorima u okviru dijaloga.

Prema Stanovim rečima, EU se veoma aktivno angažovala sa Kvintom na pronalaženju rešenja za biračka prava građana Kosova koji imaju dvojno državljanstvo. Potvrdio je da je i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj bio uključen u kontakte sa Beogradom i Prištinom, kako bi se pronašlo prihvatljivo o praktično rešenje, “koristeći analogije iz prethodnih praksi koje su utvrđene na prethodnim glasanjima”.

U ponedeljak, premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da je za održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na teritoriji Kosova neophodan dogovor Prištine i Beograda.

Ponovio je da Kosovo svojim građanima, koji imaju i srpsko državljanstvo, ne želi da oduzme pravo glasa, ali da se moraju poštovati Ustav i zakoni.

On je istakao da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima zemalja Kvinte na Kosovu oko održavanja izbora. Međutim, sa prištinske strane, za sada, nema zvanične potvrde da je odbijen predlog Kvinte. Detalji predloga takođe nisu poznati.

Kosovo 16. januara nije dozvolilo otvaranje biračkih mesta za glasanje na srpskom referendumu za izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Kako je tada saopšteno, Srbi sa Kosova su mogli da glasaju putem pošte ili Kancelarije Beograda za vezu u Prištini ali su oni svoje pravo ipak iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu prikupljala glasačke listiće. Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i za to je postojala dozvola kosovskih vlasti.