EU: Nemamo informacije da Srbija organizuje transport migranata na Kosovo

migranti
Izvor: RSE

Kancelarija EU na Kosovu saopštila je da ta institucija nema nikakve indikacije u vezi sa sistematskim i organizovanim transportom migranata iz Srbije na Kosovo, prenosi Telegrafi.

Ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu je pre nekoliko dana uputio pismo šefu Kancelarije EU na Kosovu Tomašu Suniogu, u kojem je izrazio uznemirenost zbog transporta migranata iz Srbije za Kosovo.

Prema rečima Veljiua, tokom godine su nailazili na slučajeve da srpske vlasti organizovano okupljaju migrante i transportuju ih na Kosovo.

Na kraju pisma upućenog EU izrazio je uznemirenost oko delovanja srpske države, koja su, kako je naveo, u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama koje garantuju ljudska prava i tretman prema migrantima.

"Veljiu je javno izneo uznemirenost u vezi sa povećanim tranzitom migranata. EU izbliza prati uslove migranata i tranzit na Kosovo i Balkan. Čini nam se da je premeštaj migranata zaista potvrđen u Srbiji u poslednje vreme. To se dogodilo da bi se poboljšali uslovi migranata premeštajem iz previše naseljenih u manje popunjene centre. O mogućoj uportrebi fizičnog nasilja, u ovom trenutku, ništa ne ukazuje na to", rekla je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj.

Živalj je poručila da će EU nastaviti da izbliza prati situaciju sa srpske i kosovske strane u bliskom kontaktu sa ministarstvom, sa ciljem praćenja situacije i pravovremenog reagovanja na svaki dalji događaj.