Veljiu: Srbija vrši nasilje nad migrantima blizu Preševa

Agim Veljiu
Izvor: kk.rks-gov.net

Ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu uputio je pismo šefu EU na Kosovu Tomašu Suniogu, u kojem izražava uznemirenost zbog ponašanja Srbije prema migrantima, prenosi Gazeta Ekspres.

Veljiu kaže da je blizu Preševa sakupljeno oko 400 migranata sa ciljem transportovanja do blizine prelaza sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, migranti su izjavili da se nad njima sprovodi fizičko nasilje i da im je prećeno nasiljem u slučaju da pokušaju da se ponovo vrate na teritoriju Srbije.

"O takvom ponašanju srpskih vlasti izveštavali su i različiti međunarodni mediji“, piše u pismu Veljiua.

Veljiu ističe i da je tokom poslednjih godina bilo slučajeva kada su srpske vlasti na organizovan način okupljali i zatim transportovali migrante do prelaza sa Kosovom, sa ciljem da isti ilegalnim putevima pređu na teritoriju Kosova.

Na kraju ovog javnog pisma,  Veljiju je izrazio svoju uznemirenost i uznemirenost Vlade Kosova u vezi sa ovakvim delovanjem srpske države, što je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama koje garantuju ljudska prava i ponašanje prema migrantima.

„Država koja teži da u bliskoj budućnosti bude član EU porodice ne bi trebalo da preduzima takve adnivnosti i iste se nikako ne smeju tolerisati“.

 

misterNO
20. Novembar 2020.
Kada oni tvoji iz Podujeva udju u Srbiju, kradu drva i pucaju po policiji, onda je to verovatno po „medjunarodnim konvencijama“. Onda ne pišeš pisma…