EU o "Otvorenom Balkanu": Pozdravljamo predanost lidera regionalnoj saradnji

Aleksandar Vučić
Izvor: instagram/buducnostsrbijeav

Evropska unija pozdravlja predanost lidera regionalnoj saradnji u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", i podseća na opredeljenost lidera Zapadnog Balkana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Gazeta ekspres.

Na pitanje kakav je stav EU u vezi sa inicijativom "Otvoreni Balkan" i da li bi i Kosovo trebalo da se pridruži ovoj inicijativi, Pisonero je rekla da EU pozdravlja predanost lidera regionalnoj saradnji, bitnom elementu evropske perspektive Zapadnog Balkana i sastavnom delu Procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Razumemo želju za napretkom. Istovremeno, proces koji obuhvata čitav region Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja. U tom kontekstu, za region je važno da postigne napredak u uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta, političku obavezu koju je šest regionalnih lidera preuzelo na samitu u Sofiji prošle jeseni", navela je Pisonero u pismenom odgovoru za Gazetu ekspres. 

Naglasila je da EU stvara ekonomske mogućnosti i investicione planove u regionu i da je sada na regionu da te mogućnosti iskoristi na pravi način.

"Donosimo važne mogućnosti ulaganja u region kroz Ekonomski i investicioni plan. Sada je na regiji da ih dobro iskoristi u punom ekonomskom potencijalu i da uspostavi zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima EU", kaže Pisonero.

Gazeta ekspres navodi da su premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer  Severne Makedonije Zoran Zaev održali nekoliko zajedničkih sastanaka kako bi unapredili svoju ideju o preimenovanom “mini Šengena” u "Otvoreni Balkan" 

Ova inicijativa, kako je prenosi Gazeta, pretvorila se u spor između Prištine i Tirane zbog odbijanja Kosova da uključi, jer kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je "Otvoreni Balkan" Vučićeva tendencija da otvori Balkan prema Rusiji i Kini. 

Savezna vlada Nemačke takođe je rekla da inicijative za regionalnu saradnju imaju koristi, a i SAD navode da bi Kosovo trebalo da bude otvorenije prema regionalnim inicijativama.

 

nona
13. Avgust 2021.
nek pricaju ko sta hoce kosovo nikad nece na ovaj turnir gde je serbija kosova nikad to je to tacka reko kosovo je zabranje isli na to dogovore za to je kraj igre dodjite kod carine kontrolisete placate carinu sve ali ovi ruski biznis za nas ne valja