Krstić: "Otvoreni Balkan" smeta dežurnim supervizorima, Kurti ima Nemačku iza sebe

Nebojša Krstić
Izvor: Novosti

Za sve opstrukcije koje sprovodi otkako je po drugi put u premijerskoj fotelji u Prištini, kao i sada u vezi sa projektom "Otvoreni Balkan", Aljbin Kurti očigledno nema podršku iz SAD, ali nečiju podršku ima jer to nisu njegove impulsivne odluke, smatra marketinški stručnjak i analitičar Nebojša Krstić.

Povodom poslednjih tvrdnji iz kabineta kosovskog premijera Kurtija da Nemačka ne podržava projekat "Otvoreni Balkan", i polemike oko toga sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Krstić za Kosovo onlajn ukazuje da bi stavove Berlina trebalo da saopštavaju tamošnji zvaničnici, a ne Priština.

Kaže da se Kurti u ovom slučaju pojavljuje kao portparol Nemačke i objašnjava nemački stav što je, kako ističe, nelogično. 

“Nemački stav bi trebalo da objašnjava zvaničnik iz Berlina. Očigledno da se zaneo, ali nije se zaneo slučajno, već prenosi ono što mu je rečeno u Berlinu”, smatra Krstić. 

Prema njemu, postoji određena konfuzija povodom onoga šta se podrazumeva kao stav međunarodne zajednice.

“Ne znam šta je tačno zvaničan nemački stav oko ovog pitanja. Nedavno smo saznali da SAD ima pozitivan stav o tome. Neke stvari koje se podrazumevaju da bi trebalo da budu prihvaćene od strane i EU i SAD nisu toliko podrazumevajuće. Verovao bih Kurtiju u tom smislu, jer on dosta stvari radi imajući Nemačku iza leđa”, rekao je Krstić.

On naglašava da ne postoji bilo šta što je dupliranje kada su u pitanju pozitivne incijative za Balkan i da sve što predstavlja saradnju treba da bude dočekano otvorenih ruku, a ne da se “traži dlaka u jajetu”. 

“Činjenica da je ta inicijativa potekla sa Balkana od Vučića i prihvaćena od Rame i Zaeva, a nije došla odozgo, veći je problem nego što govore da je to dupliranje. Ono što su tri državnika inicirala i počela da primenjujuju jeste znak da više ne trpe da budu tretirani kao maloletnici kojima treba supervizor”, objašnjava Nebojša Krstić. 

Po njegovim rečima, to je problem za one koji su navikli da budu supervizori na Balkanu, a to su u Evropi pre svega Nemačka i Velika Britanija.

“Sve ono što Kurti opstruiše, a opstruiše sve od kako je drugi put u fotelji, ne opstruiše zahvaljujući ličnom impulsu. Očigledno je da nema podršku ni u bivšoj ni u sadašnjoj administraciji SAD za te opstrukcije, a nečiju podršku ima”, zaključio je Krstić. 

Ja
12. Avgust 2021.
Sta to njima nije smetalo svaki milimetar od svega pogotovo istine to su ljudi bez razuma sile lazi kod njih lazi I sile su na najvisem nivou kao mrznje to je kod njih na rekordu, otvoreni balkan je za sve I svakoga od tog regiona sta to smeta Kurtija smeta narod nema od cega da zive narod zeli buducnost zele mir I da zive I da imaju od cega ali albanci nemaju razuma samo sile i mrznje!!!!
Driton G
12. Avgust 2021.
Albancima smeta činjenica da Velikosrbi tvog nivoa Hove da se to nekako kamuflira kao da se desilo izmedju 6 regionalnih drzava a istovremeno da Vucic nije priznao Republiku Kosova!
E to, prijatelju ne moze vise proči tako!

Ili jesi (priznao) ili nisi !

LAV.