EU poziva Kosovo da ukine reciprocitet: U dijalogu su strane jednake

Peter Stano
Izvor: Kormanyozz.hu

Evropska unija zahteva da kosovske vlasti preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu, kojom za robu bez dokumanata sa oznakama državnosti nije dozvoljen ulazak na Kosovo, piše Ljajmi.net.

Portparol šefa spoljne politike Evropske unije Đuzepa Borelja, Peter Stano rekao je za Ljajmi da Kosovo i Srbija moraju da se pridržavaju postignutih sporazuma i pozvao kosovske vlasti da preispitaju odluku o merama reciprociteta, budući da  se, po njemu, Kosovo i Srbija tretiraju kao jednaki u dijalogu.

"Očekujemo da će se Srbija i Kosovo pridržavati ranije postignutih sporazuma u dijalogu. To je osnovni princip bilo kog sporazuma u međunarodnim odnosima; to je princip koji proizlazi iz činjenice da su Beograd i Priština jednaki za pregovaračkim stolom. Dakle, to nema nikakve veze sa reciprocitetom, već je to samo poštovanje prethodnih sporazuma koje je postigla kosovska vlada. Dakle, pozivamo kosovske vlasti da preispitaju odluku donešenu prošle subote", izjavio je Stano za Ljajmi.net.

Što se tiče pitanja dijaloga Stano je rekao da će se ovaj proces odmah nastaviti čim se stvore uslovi nakon pandemije, napomenuvši  da EU dugo zahteva nastavak dijaloga.

„Naši partneri vrlo dobro znaju, ponavljamo im, da trenutni status kvo u dijalogu nije ništo što nudi stabilnost i da bi dijalog trebalo da se nastavi što pre, čim situacija koju je izazvala pandemija koronavirusa to dozvoli. Već duže vreme vršimo pritisak da je neophodno nastaviti dijalog kako bismo za regionu obezbedili jasnu perspektivu. EU ostaje posvećena saradnji sa obe strane kako bi odmah nastavili razgovore. Odgovornost je na Beogradu i Prištini da stvore prave uslove za nastavak dijaloga", rekao je Stano.

Uprkos činjenici da je imenovanje Miroslava Lajčaka iz Slovačke izazvalo nezadovoljstvo na Kosovu, jer Slovačka ne priznaje nezavisnost Kosova, Stano je rekao da je Lajčakovo imenovanje  dokaz poverenja koje  države članice imaju u dijalog između Kosova i Srbije ali i sam Lajčak, piše Ljajmi.net.

Stano podesća da je EU od 2011. godine posrednik u dijalogu između Kosova i Srbije.

"EU je omogućavala dijalog Beograda i Prištine od kada je započet 2011. i nastavlja na tome da radi preko visokog predstavnika Đuzepa Borelja, koga sada predstavlja specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak. Nedavno imenovanje specijalnog izaslanika EU odražava važnost koju države članice EU daju dijalogu, a takođe odražava poverenje i podršku Miroslavu Lajčaku EU. Nema sumnje da je budućnost zapadnog Balkana, uključujući Kosovo i Srbiju, evropska. Ali, kako bi evropska budućnost bila dostižna za stanovništvo, jedini način je dijalog pod okriljem EU. A omogućavanje dijaloga se vrši preko Đuzepa Borelja i Miroslava Lajčaka", izjavio je Stano za Ljajmi.net.

Odluka vlade Kosova o reciprocitetu doneta je 1.aprila, ove godine, čime je ova mera zamenila stopostotne takse na srpsku robu, koje je prethodna vlada uvela u novembru 2018. godine.

Od novembra 2018. dijalog između Kosova i Srbije obustavljen je zbog mera koje su kosovske vlasti preduzele protiv srpske države.

Podsećamo da Sjedinjene Države nisu podržale  porez i reciprocitet i jasno stavile do znanja kosovskim vlastima da ne podržavaju odluke koje stvaraju barijere i guše kosovsku ekonomiju, piše Ljajmi.net.