Evropski parlament sutra usvaja finalni izveštaj o Srbiji, pohvala zbog dijaloga sa Prištinom

Evropski parlament
Izvor: Flickr

Evropski parlament će sutra na plenarnoj sednici glasti o izveštaju o Srbiji, a predviđena je poslanička debata, kao i glasanje o poslednjim podnetim amandanima, a rezultati glasanja bi trebalo da budu poznati sutra u kasnim popodnevnim časovima, prenosi Tanjug.

Istovremeno, glasaće se i o izveštajima o Kosovu, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Nacrt izveštaja o dostignućima Srbije na reformskom putu evrointegtracija u 2019. i 2020. godini sačinio je izvetilac Vladimir Bilčik, a prošlog meseca usvojio ga je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlementa.

"Izveštaj šalje jasnu poruku da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu", naveo je Bilčik.

U izveštaju se naglašavaju dobri ekonomske pokazatelji u Srbiji, pohvaljuje angažman Beograda na saradnji u regionu i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom.

Istovremeno, od Srbije se traže rezultati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na pravosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija.

EP i ovoga puta poziva Srbiju da poboljša proces usklađivanja svoje spoljne politike sa politikom EU.

Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa, osiguranje međupartijskog dijaloga, jačanje uloge civilnog društva, a poslanici se pozivaju na uzdržavanje od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija.

Tekstom izveštaja se od EU traži da unese "više dinamike" u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi "opipljive podsticaje od direktnog interesa" građanima Srbije.

Izveštaji Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujući i predstavljaju redovne godišnje smernice i političke preporuke EP za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.