Stefanović: Ne verujem da Evropska unija traži od Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu

Borko Stefanović
Izvor: Tanjug

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović u intervjuu za Kljan Kosova rekao je da ne bi priznao nezavisnost Kosova, bilo da je na vlasti ili ne, jer bi tako nešto bilo velika nepravda i tragedija za Srbiju.

"Ne verujem u laka rešenja. Takođe ne verujem da Evropska unija traži od Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Poštujemo činjenicu da su mnoge poštovane i važne zemlje priznale nezavisnost Kosova kao svoje posebno pravo. Stalno insistiranje prestonica koje su priznale nezavisnost Kosova, da to čini i Beograd, udaljava nas od stvarnih problema i njihovog uklanjanja. Jednostavno odbijam da verujem da bilo ko u Prištini veruje da akcija naše vlade može promeniti stvarnost na Kosovu. Iznad svega, godinama smo čuli iz Prištine da je Kosovo nezavisno i međunarodno priznato kao država. Zašto vam onda treba priznanje od nas? Verujem u istinsko pomirenje, uklanjanje svih prepreka i poteškoća među nama, u ekonomiji, slobodnom kretanju i obrazovanju, pronalaženju nestalih osoba", rekao je Stefanović.

Kako je dodao, rešenje problema leži negde drugde, a ne u međusobnom priznanju.

"Možemo verovati da će u budućnosti doći do dogovora između dve demokratske i proevropske vlade, uz puno poštovanje o glavnim pitanjima koja se ne mogu videti kao tačka trvenja, već kao tačka rešenja", rekao je Stefanović.

Kako je napomenuo, stavovi političara i iz Beograda, i iz Prištine samo skreću pažnju sa suštinskih problema Kosova i Srbije.

"Vučić je mnogo puta rekao da nikada neće priznati Kosovo u sadašnjim granicama. I, šta je bila posledica takvog stava? Ništa. Nikakvi rezultati, nikakvi problemi nisu rešeni. Sa druge strane imamo Kurtija koji veruje da dijalog nije među prioritetima, ali i Haradinaja, koji ponovo insistira na ujedinjenju Kosova sa Albanijom. Ništa od ovoga nije moguće, niti realno, niti će ikada biti. Oni samo žele da ljudima ubace prašinu u oči, da ih oslepe, tako da svuda bude više korupcije i kriminala. Verujem da moramo da rešimo stvarne probleme koji, kako bismo konačno mogli da počnemo da razgovaramo i slušamo jedni druge", rekao je Stefanović.

Kada je u pitanju epilog pregovaračkog procesa, Stefanović je rekao i da konačni sporazum mora da bude prihvatljiv za obe strane.

"Sve bi moglo da se završi dogovorom Beograda i Prištine u kojem moramo da pokrijemo sve krajnosti našeg odnosa i da će sledeći sporazum efikasno ukloni nerealne i neprihvatljive elemente. Budući sporazum mora biti prohvatljiv za sve nas, ali snažno okrenut našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti. Međutim, sve dok se na ovaj proces odvija bez stvarnog interesa za rešavanje stvarnih problema, slobode kretanja, prava na medicinsku negu, obrazovanje, rad i bezbednost, rešenje bi moglo da bude jalovo", rekao je Stefanović.

Rudi
12. Mart 2021.
Repoblika kosova 🇦🇱🇽🇰✌️👐🏿