Evropski poslanici pozdravili ukidanje takse, očekuju nastavak dijaloga

EU - Kosovo
Izvor: Klan Kosova

Nakon odluke kosovske vlade da u potpunosti ukine taksu na robu iz Srbije i BiH, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon i šef Delegacije za odnose između Bosne i Kosova Romeo Franz, izjavili su da očekuju da će tim korakom biti nastavljen dijalog između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Fon Kramon i Franz su takođe istakli da se nadaju da će nakon te odluke Vlade Kosova EU održati svoje obećanje, te da će ukinuti vize za građane Kosova.

"Veoma smo zadovoljni odlukom aktuelne Vlade Kosova da ukine stopostotnu taksu. To je veoma važan signal političke saradnje u regionu i odlučujući korak, koji će, nadamo se, dovesti do nastavka dijaloga uz pomoć EU, tako da se odnosi Beograda i Prištine mogu normalizovati" ocenila je Fon Kramon.

Franz je poručio  da očekuju da će države članice EU ispuniti svoje obećanje da će građanima Kosova omogućiti liberalizaciju viza u najkraćem mogućem roku, uprkos trenutnoj političkoj krizi.

"To može biti važan znak solidarnosti, posebno za kosovsku omladinu i za posvećenost zemlje svojoj evropskoj budućnosti", naglasio je Franz.

U novembru 2018. Vlada Kosova, koju je vodio Ramuš Haradinaj, uvela je taksu od 100 odsto  na sve proizvode iz Srbije i BiH.

Vlada odlazećeg premijera Aljbina Kurtija, međutim, 1. aprila odlučila je da ukine taksu i Srbiji uvede reciprocitet, podseća Koha.