Kurti suspendovao taksu do 15. juna i počinje sa reciprocitetom prema Srbiji

01
Izvor: Kosovo Online

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti najavio je na konferenciji za štampu da će taksa na srpske proizvode biti privremeno i uslovno suspendovana u celosti i zamenjena reciprocitetom. Odluka će stupiti na snagu danas pre ponoći i ostaće do 15. juna kada će biti doneta procena o tome kako je sprovedena.

Kurti je na konferenciji za medije istakao da se mera reciprociteta odnosi se samo za Srbiju, a za Bosnu se taksa ukida u celosti. Za meru reciprociteta rekao je da je doneta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.
"Vlada je na sastanku i donosi se veoma važna odluka, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom. U trgovinskim odnosima sa Srbijom oznake koje se koriste u sledećim dokumentima biće u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonima. Fitosanitarni sertifikati i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu graničnoj kontroli, i drugo, veterinarska uverenja i prateću dokumentaciju za hranu i neprehrambene proizvode koji podležu graničnoj veterinarskoj kontroli", naglasio je Kurti.

Prema njegovim rečima, odluku koju večeras donosi vlada sprovode Granična policija, Carina, KVFA, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.

"Dakle, donosimo odluku koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja", poručio je Kurti.

misterNO
31. Mart 2020.
Pomalo se razumem u politiku, Skupštinu i rad Vlade….kako Vlada u ostavci može da donese ovakve odluke??? To je protivustavno i protiv zakonito! Zna se šta je posao Vlade u ostavci…Obavljanje tehničkih stvari do formiranja nove Vlade. Kraj! Pa oni sad mogu da donesu Zakon da je zemlja ravna ploča!