Faezer pozvala da se zaustave ilegalne migracije preko Balkana

Migranti
Izvor: Albanianpost.com

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nansi Faezer pozvala je na suzbijanje ilegalnih migracija takozvanom balkanskom rutom, prenosi nemački Špigel. 

Ona je rekala da je to zajednička odgovornost Evrope, kako bi se nastavila pomoć ljudima kojima je hitno potrebna podrška. 

"Od početka rata primili smo više od milion izbeglica iz Ukrajine u Nemačku", rekla je ministarka uoči konferencije sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, 

Kako bi se suzbile migracije balkanskom rutom, na sastanku u Berlinu biće reči o paketu mera. To uključuje usklađivanje vizne politike država Zapadnog Balkana sa standardima EU, borbu protiv krijumčarenja i osiguranje efikasne zaštite granica. 

"Mora se govoriti o procedurama za povratak ljudi koji nemaju pravo da ostanu kod nas", rekla je Faezer.

Ona je na konsultacije u Berlinu pozvala predstavnike Zapadnog Balkana iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Tu su i delegati iz EU, Bugarske, Francuske, Grčke, Italije, Hrvatske, Austrije, Poljske, Slovenije, Češke i Velike Britanije. Dan kasnije, ministri spoljnih poslova planiraju da se sastanu u Berlinu na konferenciji o Zapadnom Balkanu.

Istraživač migracija i suosnivač tink tenk Juropijan stabiliti inicijative Gerald Knaus smatra beskorisnim pokušaje da se spreči imigracija preko balkanske rute u EU.

"Zatvaranje balkanske rute nikada ranije nije funkcionisalo. Pritisak trenutno ne stvaraju ilegalne, već legalne migracije. Devet od deset izbeglica dolazi iz Ukrajine", rekao je Knaus.